MANI

Fagyasztott víz: ilyen fagyikkal etetik a magyart

Megnéztük, mit kapunk fagyiként - sokszor csak színezett, cukrozott vizet...
  • Szerző: KF

Három helyszínen vásároltunk málnafagyit:
• a Bécsi úton egy jó hírnévnek örvendő cukrászdában (egy 6 dkg-os gombóc ára 200 Ft),
• a Thököly út-Stefánia út sarkán egy feketelistás fagyizóban (egy 9 dkg-os gombóc ára 180 Ft)
• a Pozsonyi úton pedig egy albán fagylaltosnál (egy 8-10 dkg-os gombóc ára 170 Ft).

A feltevés

Mindhárom fagyit ugyanabban a fagyasztóban tároltuk a kísérlet elvégzése előtt. Azt feltételeztük, hogy az lehet a legjobb fagyi, amelyik a legkésőbb olvad el.

 

 

Az eredmény

Már a kísérlet 15. perce környékén láttuk, hogy tévedtünk – a két szélső fagyink (balra a feketelistás, jobbra az albán fagyi) ugyanis még meglehetősen jól tartotta magát, viszont egyre inkább szivárgott belőle a vizes lé. Ezzel szemben a középső fagyink egységesen, krémesen olvadt. A két rosszabb minőségű fagyi a sok stabilizátor és mesterséges anyag miatt egy idő után szinte már olvadni sem akart, ezen próbáltunk kanállal segíteni.

Az íz

A kóstolás is a végső eredményünket igazolta: az albán fagyinak szinte íze sem volt, a feketelistás pedig zsíros utóízt hagyott maga után. Ezzel szemben a Bécsi úti fagylalt finom, krémes, málnaízű finomság volt.

 

Honnan tudjuk, hogy csalók?

A csaló fagylaltosok rendszerint visszafagyasztják a megolvadt fagylaltot – ilyenkor gyakorlatilag elveszik a fagyi levegőtartalma. Ilyenkor jégdarabos a fagyi felülete, és más az állaga, mint a friss terméknek.

Gyakori csalás a frissen készült fagylalt rátöltése a régire – ilyenkor látványosan elüt a két fagyi színe vagy textúrája.

De akkor is gyanakodnunk kell, ha a tégelyben magas halomban áll a fagyi, ha rikító a színe, vagy ha nem ehető díszítés van rajta.

És persze az sem mindegy, hogy mennyire tiszta a helyiség vagy éppen a kiszolgáló személyzet!

Mit árulnak fagyi néven?

Mivel egyelőre még nincsen minőségre kiterjedő szabályozás a magyar fagylaltvilágban, a fagyis szakma nagyon felhígult Róth Péter fagylalttechnológus szerint. A kézműves fagylaltoknak ugyan van egy szabálykönyve, ez viszont rossz szabályokat tartalmaz. Emiatt pedig Magyarországon könnyen letelepedhetnek az albán vagy a macedón fagyisok, és így juthatunk olcsón fagyinak csúfolt színezett, ízesített vízhez.

A tervek szerint tavasztól minden megváltozik: elkészül egy átfogó fagylalt-szabályozás, ennek köszönhetően pedig a rossz, vizes fagyikat áruló fagylaltozók kiszorulnak a piacról.

A szabálykönyv meghatározza:
mennyi cukrot,
mennyi tejzsírt
mennyi levegőt tartalmazhatnak majd a fagyik,
a gyümölcsfagyik esetében pedig az összetevők 20-25 százalékát gyümölcsök, és nem sűrítmények fogják kitenni.

Az albán csalás:  az albán fagyikban a levegőmennyiség közel 100 százalék környékén jár, míg a minőségi fagylaltozókban a maximum határérték 45 százalék.

 

A szabálykönyv a habos műanyag fagyik korszakának végét jelenthetné.

 

A fagyi nagyon sok matematika – mondja a fagylaltechnológus. Az olyan tulajdonságok, mint például az íz vagy az állag, folyamatosan „versenyeznek egymással”, mind több, jobb akar lenni a másiknál. A jó fagyis arra törekszik, hogy a tulajdonságok kiegyenlített szerepet kapjanak, így egy fagyi egyszerre lehet finom, krémes és még a szemnek is kellemes.

Ha érdekel, milyen a jó fagyi, lapozz!

 


Most ellenőrizetlenül működhetnek a hamis fagyisok?

Szakmai ellenőrzés ugyan nincs, de az egészségünkre figyelnek – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását ellenőrzi, és az egészséget veszélyeztető szabályszegéseket tárja fel. Bár évek óta nem volt fagyi által közvetített megbetegedés Magyarországon, a Nébih nyáron többször is ellenőrzi a “kockázatos élelmiszert”. Az ellenőrzéseken a vizsgálat főként az előállítás és forgalmazás részleteire, a nyomon követhetőségre, a késztermék védelmére, az árusítási körülményekre, a személyi higiénére, oktatásra, a HACCP-rendszer működtetésére terjed ki.

 

 

A jó fagyi olyan, mint a nagymama húslevese

 

A jó fagyinak van zamata, krémes állaga, tartalma, és az ízének tükröznie kell azt a típust, amit választottunk. Ha ezeket megkapjuk, és még az ár-érték arány is megfelelő, akkor azt a fagyit jónak nevezhetjük. Mivel az egész ízlés kérdése, nincs egy általános „jó fagyi” címke, de elég sok fagylaltozó terméke beleférhet a halmazba. Érdemes kísérletezni, hogy minél több jó fagyiba belefuthassunk!

„Mindegyik nagymama másfajta húslevest főz, de mindegyik jó. A jó fagyi ugyanilyen”

- vallja Róth Péter.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?