Létrehozva: 2021.09.16.

Fitch Ratings: szűk keresztmetszetek lassítják a világgazdagsági növekedést, így áll Magyaroroszág

A kínálati oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál valószínűleg lassabban növekszik az idén a világgazdaság teljesítménye – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott friss, felülvizsgált globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy 2021 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 6 százalékos növekedésével számol.

A Fitch hangsúlyozza: ez is rendkívül gyors ütemű világgazdasági növekedésnek számít, de előző, júniusban összeállított globális előrejelzése még 6,3 százalékos idei növekedést valószínűsített, vagyis azóta 0,3 százalékponttal rontotta a világgazdasági idei bővülésére szóló becslését.

A Fitch Ratings londoni elemzői a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5,3 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7,1 százalékos GDP-növekedést várnak az idén. Júniusi előrejelzésükben még 5,7, illetve 7,3 százalékos növekedés szerepelt erre a két térségre. A kínai növekedés kiszűrésével a ház 5,8 százalékos átlagos idei növekedést valószínűsít a feltörekvő térségben. A tanulmány hangsúlyozza: a feltörekvő gazdaság e számítási módszerrel előrejelzett idei növekedése és a fejlett ipari térségben várt átlagos GDP-bővülés közötti 50 bázispontos különbség 2015 óta a feltörekvő térség legalacsonyabb növekedési többlete a fejlett gazdaságok növekedéséhez mérve.

A Fitch Ratings közölte: az előző előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 6,2 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedésére adott prognózisát.

A tanulmány szerint ezt a felülvizsgálatot jórészt a vártnál gyengébb idei második negyedévi reálnövekedés indokolja, annak ellenére is, hogy ugyanebben az időszakban a nominális hazai kereslet éves szintre vetítve nagyon gyors ütemben, 14,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaságban.

A Fitch a kínai gazdaság idei növekedési teljesítményére szóló előrejelzését 8,4 százalékról 8,1 százalékra vette vissza, a jövő évi kínai GDP-bővülésre adott becslését 5,5 százalékról 5,2 százalékra rontotta.

Az utóbbi időben ugyanis egy sor jelzőszám utal arra, hogy a kínai hazai kereslet a korábban vártnál meredekebb ívben lassul, elsősorban az ingatlanszektorban – áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch Ratings ugyanakkor javította az euróövezeti gazdaságra adott növekedési előrejelzését: csütörtöki prognózisában az eddig várt 5 százalék helyett 5,2 százalékos átlagos GDP-bővülést valószínűsített a valutaunióban 2021-re. A hitelminősítő szerint ez azt tükrözi, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások utáni újranyitás a vártnál nagyobb lendületet adott az euróövezeti gazdaság aktivitásának az idei második negyedévben, mindenekelőtt Olaszországban és Spanyolországban. Németországban ugyanakkor az euróövezeti átlagnál intenzívebb hatást gyakoroltak a feldolgozószektor beszállítói oldalán tapasztalt szűkös keresztmetszetek. A Fitch ennek figyelembevételével az eddig várt 4,2 százalékról 3,6 százalékra csökkentette a német gazdaságra érvényes idei növekedési előrejelzését.

Csütörtöki előrejelzésében a Fitch Ratings nem tért ki külön a közép-európai EU-gazdaságokra. A cég azonban nemrégiben megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, stabil kilátású osztályzatát, és ennek indoklásában közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja új regionális prognózisában ennél gyorsabb, 7 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsített a magyar gazdaságban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor