Létrehozva: 2019.11.12.

Gádor István soha nem látott hagyatékát árverezi a BÁV

Gádor István, a modern magyar kerámia megteremtőjének legféltettebb darabjai mellett barátaitól, a kor legnagyobb művészeitől kapott festmények és szobrok is kalapács alá kerülnek.

A modern magyar kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak egyedülálló hagyatéka kerül árverésre a BÁV 75. Művészeti aukcióján november 19-én és 20-án a MOM Kulturális Központban. Az eddig soha nem látott anyagban Gádor István legféltettebb darabjai mellett barátaitól, Dési Huber Istvántól, Kmetty Jánostól vagy Scheiber Hugótól kapott festmények és szobrok is szerepelnek. A festménykollekcióban ezen felül Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos vagy éppen Mészöly Géza félbevágott képére is licitálhatnak. A műtárgyak között a kivételesen gazdag Zsolnay-anyag mellett izgalmas fegyverkollekció, illetve egy Fabergé kiöntőgarnitúra is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül. Az ékszernapon a nagy brilles befektetési ékszerek mellett a Sárkány csókjára, a Cartier design nyakékére, és az eddigi legdrágább, 2,5 millió forintról induló, kalocsai hímzéses kortárs magyar ékszerre is licitálhatnak.

Gádor István (1891-1984) amellett, hogy a magyar modern kerámia megteremtője, tanári és baráti kapcsolatai révén meghatározó alakja volt az 1910-50-es évek művészeti közéletének. A most árverésre kerülő, Gádor saját maga által összeválogatott kerámiagyűjtemény lányától, Gádor Magdától származik. A közel 30 alkotás a teljes, állandó megújulásában eleven életművet átöleli. Az anyagból kiemelkedik egy, a Wiener Werkstätte hatására 1917-ben készült, gazdagon díszített, unikális jugendstil virágtartó. A válogatás híven idézi Hárs Éva szavait a mesterről: „Olyan alkotó, aki egész eddigi tevékenysége során mindig az újat kutatta, s a legkorszerűbbet valósította meg.

 

Gádor István gyűjteménye saját, féltett darabjai mellett művészbarátaitól vásárlás, csere vagy ajándék útján kapott alkotásokban is bővelkedik. Gyakori látogatója volt Goldmann György szobrászművész, aki hozzá vitte kiöntetni negatívjait. Gádor meg is említi memoárjában, hogy milyen büszke az ő műhelyében készült rendőrfigurára, amely most Horthy-rendőr címmel kerül árverésre. A 20-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, akitől az életmű egyik legismertebb, és legtöbbet reprodukált témájú darabját, A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményét kapta, amelyre most 4,8 millió forintért licitálhatnak. Gyakori vendég volt nála Kmetty János, Scheiber Hugó, Bene Géza, Pekáry István is. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől, Mattioni Esztertől is őriz alkotásokat. Ez az első, és minden bizonnyal az utolsó alkalom, amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség.

A BÁV szakértői ehhez a soha nem látott anyaghoz Gádor István tanítványainak és kortársainak munkáit válogatták össze. Megtalálhatjuk itt Gorka Géza art deco kerámiái mellett lánya, Lívia kísérleti térplasztikáit, vagy éppen Kovács Margit figurális alkotásait is. Az anyagot, az időrendnek megfelelően, Gádor Magda kerámiái zárják.

Árverésre kerül Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmánya, az Anya gyermekével II. Licitálhatnak többek között Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló kacér Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére. A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért, Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér egyik érett korszakából származó műve, a Ragadozó is megtalálható.

A november 19-i ékszernapra a szakértők a klasszikus ékszerek mellé olyan nagy márkák alapdarabjait válogatták be, mint a Cartier, Tiffany, Gucci, Chopard vagy Van Cleef & Arpels. A Cartier adja az árverés egyik legkülönlegesebb tételét, a „Sárkány csókját” is. Természetesen a karácsonyi szezon előtt most sem maradnak el a nagyértékű brilles befektetési ékszerek, az eljegyzési gyűrűnek vásárolt szolitergyűrűk, valamint buton fülbevalók. Biztos, hogy nagy licitharcra számíthat az az 1,8 millió forintos fehérarany nyakék és a hozzá tartozó fülbevaló, amelyet közel 9 karátnyi briliánssal ékítettek. A BÁV árveréseinek történetében rekordnak számító, 2,5 millió forintos kikiáltási árral, most először szerepel egy kortárs magyar ékszer kiemelt helyen az árverésen. Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúráján a jellegzetes élénk színű hímzéseket rubinokkal, zafírokkal és smaragdokkal adta vissza a tervező. Minden bizonnyal nagy nemzetközi figyelemre számíthat egy lenyűgöző Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra is, amely 5,5 millió forintért indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A 75. Művészeti aukció kiállítását november 9-17. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban. Az ékszerek és ezüst műtárgyak november 19-én, a festmények és műtárgyak november 20-án 18.00 órakor kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor