Létrehozva: 2021.06.27.

Ha az EU-n belül utazol, ehhez jogod van

Nagyon kevesen tudják pontosan, hogy milyen jogaik vannak utazás közben, ha az unió határain belül utaznak. Most, hogy többen tehetik ezt meg, nem árt felfrissíteni az ismereteket.

Az Európai Unió a világ egyetlen olyan térsége, ahol a polgárok teljes körű utasjogi védelmet élveznek. Éppen ezért sem árt tisztában lenni az utasjogokkal. Segítségképp most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Utazási jogok az EU-ban
Fotó: MTI

Milyen jogaink vannak, ha repülővel utazunk?

EU-n belül járattörlés, késés, túlfoglalás, beszállás megtagadása, elveszett vagy megrongálódott, illetve késve érkező poggyász esetén fordulhatunk panasszal vagy kártérítési igényel a légitársasághoz. Járattörlés esetén például kártérítésre vagyunk jogosultak, ha a légitársaság nem értesített minket a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás időpontja előtt. Három órás késés esetén úgyszintén.

Ha valakitől megtagadják a beszállást, az választhat, hogy a jegyárat kéri-e vissza, átfoglalást kér, vagy későbbi járattal megy. Ezen kívül kártérítésre is jogosult, ahogy túlfoglalás esetén is. Az elveszett, vagy megrongálódott poggyászok után pedig 1300 euróig terjedő kártérítés jár.

Milyen jogaink vannak, ha vonattal utazunk?

Törölt járat, késés, elveszett vagy megrongálódott poggyász, vonatbalesti sérülés vagy egy hozzátartozónk vonatbaleseti halála esetén kérhetünk kártérítést. Törölt vagy késő járat estén a jegy árának minimum 25%-a, de maximum 50%-a jár vissza kártérítésként. Az elveszett, megrongálódott vagy késve érkező poggyász után, poggyászonként 1200 euró kártérítés jár, ha tudjuk igazolni, mi volt benne. Ha nem, akkor csak 300 euró. Aki vonatbalesetben sérül meg, vagy veszti életét, kártérítésre jogosult, ami a sérülés mértékétől függ. Hozzátartozó halála eseté a minimum előleg 21.000 euró ilyen esetben.

Ezek a jogaink vonatos utazás közben
Fotó: AFP

Milyen jogaink vannak, ha busszal utazunk?

Bármerre és bármelyik céggel utazzunk is az unión belül, kártérítés járhat törölt, késő buszjárat, eltűnt, megrongálódott poggyász, illetve sérülés vagy halál esetén is. Járattörlésekor visszajár a jegy ára, és egy ingyenes visszaút a kiindulási helyünkre. A sérült vagy elveszett poggyászért pedig szintén 1200 euró a felső kártérítési határ.

Kártérítésre vagyunk továbbá jogosultak, ha nagy távolságon (250 km-es vagy annál hosszabb útvonalon) közlekedő autóbuszjárat utasaként balesetet szenvedünk és megsérülünk. A kártérítés pontos összegét a tagállamok írják elő, de a felső értékhatár nem lehet kevesebb 220.000 eurónál utasonként. A balesetben elhunyt utasok hozzátartozói szintén minimum ekkora összegre jogosultak.

Milyen jogaink vannak, ha hajóval utazunk?

Késve induló, törölt, késve érkező hajójárat, illetve sérült, elveszett, késve érkezett poggyász, valamint baleseti sérülés vagy halál esetén kártérítésre jogosultak az utasok az EU-n belül, akkor is, ha a hajót üzemeltető cég nem Európában van bejegyezve.

Késve érkezés estén a kártérítés összege a késés nagyságától függ: legalább a jegyár 25 százaléka és legfeljebb annak az 50 százaléka. A poggyászok után maximum kb. 2700 euró kártérítés jár, 15.500 euró pedig a megrongálódott, elvesztett járművek után. Aki hajóbalesetben sérül meg, az 300-490.000 euró kártérítésre számíthat, ahogy egy balesetben elhunyt személy közeli hozzátartozói is.

Ezek a hajós utazási jogaink
Fotó: 123RF

Az utasjogok teljes és pontos leírása az https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights oldalon érhető el, magyar nyelven.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 13-19.: Most semmivel sem kellene kapkodni

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!