MANI

Halálos lehet az otthoni pálinkafőzés: ezekre mindenképp vigyázz!

Azt gondolhatnánk, hogy a pálinkafőzés egyszerû. Azonban ahogy mindennek, ennek is megvan a maga veszélye. De ha figyelünk, elkerülhetjük a bajt.
  • Szerző: Ripost

A párlatfőzés amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk.  Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia. A Pálinka Nemzeti Tanács és elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, segít elkerülni a baleseteket.

Fulladásos halált okozhat a párlatfőzés

Komoly veszélyforrást jelent az erjedés során történő gázképződés. Ahogy a borospincékben a must erjedése során, úgy a párlat készítése során a gyümölcs erjesztésekor is úgynevezett mustgáz keletkezik. Ez az alattomos, színtelen és szagtalan gáz sok balesetet okozott már hazánkban, miközben néhány egyszerű és jól bevált módszerrel könnyen elkerülhető lenne a tragédia. A zárt térben történő erjesztés során már egyetlen gyertya meggyújtása is célravezető lehet az esetlegesen felgyülemlett mustgáz kimutatására, de a legbiztosabb egy megbízható szén-monoxid érzékelőberendezés beszerzése, amely azonnal jelez, ha baj van.

Robbanás- és égésveszély a lepárlásnál

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint sok baleset az összetákolt, nem szakszerű készülékek miatt történik, valamint azért, mert sokan nem is tartják be az előírásokat. Fontos, hogy ne tároljuk ott az elkészült, magas alkoholtartalmú italt, ahol a lepárlást végezzük, és ne használjunk a közelben nyílt lángot!

Körömlakklemosó és a magzamat

A pálinkafőzésnél általában három részre szokás szétválasztani a párlatot. Az első párlatrész, ami legelőször jelenik meg a hűtő kimenetén, az előpárlat. Ebben találhatóak a mérgező anyagok, amelyeknek semmi keresnivalójuk a pálinkában. Ez a legveszélyesebb, ilyenkor metilalkohol és például etil-acetát keletkezik. Az illata körömlakklemosóra emlékeztet és csípős, kellemetlen íze van. Ha ilyet érzünk, lehetőség szerint ne igyuk meg!

Még arra is figyelni kell, hogy magozott gyümölcsökből álljon a cefre, amiből a pálinkát főzik. Ugyanis a mag miatt a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségű, az egészségre súlyon káros hidrogén-cianid és etil-karbamát kerülhet a cefrébe.

A tárolás veszélyei

A párlat tárolása sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Sokan a jól bevált üvegpalackok helyett fém vagy műanyag edényben tárolják a kész párlatot, pedig az alkohol bizonyos fémeket és a műanyagot is oldhatja. Ezáltal olyan anyagokat is bevihetünk a szervezetünkbe, amelyek hosszú távon károsak lehetnek.

Számos történet kering réztől megkékült párlatról vagy 60 fokos párlat által feloldott műanyag kannáról, rosszabb eseten saját magunk is találkozhattunk már ilyennel. A szakértők szerint a legbiztonságosabb és egyben legegyszerűbb megoldás az alaposan megtisztított üvegpalack, amin valamilyen módon feltüntetjük, hogy párlatot tartalmaz, így a balesetek és félreértések is elkerülhetők.

Kellő szakértelem nélkül ne fogjunk hozzá!

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit, hosszabb, összetettebb és rövidebb, gyorstalpaló jellegű képzési formák is az érdeklődők rendelkezésére állnak.

És ezeket olvastad már?