Létrehozva: 2020.05.07.

Tovább fizetnéd a hiteled a moratórium ellenére? Ezt kell tenned

A kormány felfüggesztette a folyószámla-, hitelkártya-, vállalati-, babaváró és minden pénzintézet által magánszemélyeknek folyósított hitel törlesztését. Aki mégis szeretne fizetni, a következőt kell tennie.

Nagyon sokan keresik a bankokat, mit kell tenniük, ha tovább fizetnék a hitelt a moratórium ellenére. Az OTP telefonos ügyfélszolgálata például túlterhelt és rengetegen keresik fel a bankfiókokat is személyesen, ami nem is csoda, mivel a moratórium több mint egymillió ügyfelüket érinti. A bank ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy aki a moratóriummal kapcsolatban érdeklődne náluk, az először is olvassa el a témában közzétett tájékoztatókat és ha kérdése van, lehetőleg online kommunikáljon velük.

Fotó: Pixabay

Fontos, hogy aki felfüggesztené a hitel törlesztését, annak nincs teendője

A bankok nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy a rendelet értelmében aki élni akar a moratóriummal, annak nincs teendője, automatikusan felfüggesztik a törlesztését.

Akik fizetnék a hitel törlesztőjét a moratórium ellenére

Annak ellenére, hogy ezzel a fajta könnyítéssel a legtöbb adós élhetne, sokan döntenek mégis a továbbfizetés mellett. Előzetesen a Nemzeti Bank úgy becsülte, hogy az adósok mindössze 20%-a fog továbbra is fizetni, ennek ellenére a pénzintézetek arról számolnak be, hogy több tízezer ember nyilatkozott már a moratórium lemondásáról. Aki szeretné és tudja is a törlesztőket fizetni, annak ugyanis nyilatkoznia kell erről a bankjánál. Ezt első sorban az online felületeken és az internetbankon keresztül érdemes megtenni, de vannak más lehetőségek is.

Hogyan lehet nyilatkozni az egyes bankoknál, hogy fizetnénk a hitel törlesztőjét?

A K&H Banknál – ahogy sok pénzintézetnél – négy lehetőséget biztosítanak a lemondásra. Elsősorban az e-banki és mobilbankon keresztüli ügyintézést javasolják, de végső esetben a 06-1/20/30/70- 335-3355-ös telefonszámon vagy postai úton is lehet nyilatkozni.

Az Erste Banknál a netbankon keresztül, vagy a 06-1-298-0222-es telefonszámon lehet ügyet intézni, a CIB Banknál pedig a CIB24 telefonos ügyfélszolgálatán kívül a internetbankban, egy online alkalmazás, illetve egy telefonos alkalmazás segítségével is lehet nyilatkozni.

A OTP-nél az internetbankba belépve a Fizetési moratórium menüpontban a Törlesztés folytatása opciót kell választani. Akinek nincs internetbankja, az nyilatkozhat a cég honlapján, végső esetben pedig személyesen valamelyik bankfiókban. A Takarékbank ügyfelei a nyilatkozatukat elküldhetik postán, de akár elektronikus levélben is a [email protected] címre. Továbbá itt is lehetőség van a telefonos, illetve a személyes ügyintézésre is, de csak a végső esetben ajánlott ezek igénybevétele.

A Budapest Banknál ugyancsak a honlapon, illetve az internetbankon keresztül célszerű nyilatkozni, de hívható a telebank és végső esetben a személyes ügyintézésre is van lehetőség. Az MKB Banknál a Netbankárba belépve kell megkeresni az Írjon nekünk fület, majd be kell másolni egy előre megírt és a bank honlapján közzétett szöveget.

A Raiffeisennél a 06-80-488-588-as számot kell tárcsázni, végső esetben pedig felkeresni egy bankfiókot. A Gránit Banknál a netbankon keresztül egy egymondatos nyilatkozatot kell tenni, aminek a szövegét már elküldte a bank az összes ügyfelének. Az UniCreditnél szintén netbankon vagy telefonon keresztül lehet nyilatkozni.

Milyen adatok kellhetnek a nyilatkozathoz?

Néhány bank közzétett saját nyilatkozatmintát a moratóriumot lemondóknak, vagy megírta előre a nyilatkozat szövegét, amit csak be kell másolni a megadott helyre. Ahol egyik lehetőség sem adott, ott olyan alapvető adatokkal érdemes készülni a nyilatkozattételre, mint a születési hely és idő, a nyilatkozó anyjának neve, ügyfélszám, szerződésszám, telefonszám, emailcím. Egyéni vállalkozóknak pedig szükségük lehet a székhelyük címére, az adószámukra, a vállalkozói nyilvántartási számukra, és nyilvántartásba vételről szóló határozat számára is. Ezeket az adatokat célszerű a postai levél vagy emailcím elején feltüntetni, illetve a telefonos ügyfélszolgálatokon is ezeket kérhetik majd el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!