MANI

Így élezd meg profi módon a késeidet

Számos eszköz van a háztartásban, amivel meg lehet élezni a késeket. Nem is gondolnád, mi minden alkalmas erre...
  • Szerző: Ripost

Leggyakrabban a helytelen tárolás miatt csorbulnak ki a késeink, de nem kell aggódni, otthon is meg tudjuk élezni őket.

Nem lehet ugyanakkor a végtelenségig otthon trükközni, van az a fokú sérülés, amikor már jobb, ha szakemberhez fordulunk, vagy új kést veszünk.

Van olyan élezőeszköz, ami egyszerre két oldalt csiszol, míg a többinél felváltva kell élezi a kés élének oldalait. Az acélból készült eszközöknél figyelni kell a szögre, ahogy a kést tartjuk, miközben élezzük!

Ha tompább szögben élezünk, hamarabb leszünk kész és tartósabb lesz az él, de érezhetően gyengébben fog vágni a kés!

A háztartásokban leggyakrabban előforduló élezőeszköz az un. lehúzó acél vagy késélező acél. Ennél a típusnál arra kell figyelni, hogy minél nagyobb különbség legyen az élező és a kés keménysége között!

Ezekkel a legkeményebb késeket is könnyedén élessé lehet varázsolni, kivéve a kerámiakéseket! Azokhoz speciális kerámiaélezőt kell vásárolni, amikkel viszont lehet acélkést is élezni! A hosszúkás alakú élezők csúcsai a gyémánt élezőrudak - amiket ha vizesen használunk- a durvább csorbákat is helyrehozzák.

Az egyszerre két oldalt élező háztartási eszközök kaphatók elektromos és manuális verzióban is. Egyszerűen csak belerakjuk a kést a V alakú nyílásba és néhányszor végighúzzuk az élét (ügyelve a megfelelő szögre), és kész is!

Az élezőkövek már nagyobb szakértelmet igényelnek! Aki szeretné elsajátítani ezt a technikát, itt egy videó a folyamatról:

 

Mit tehetünk akkor, ha semmilyen élező nincs otthon?

Ahogy korábban már írtunk róla, erre a célra az egyik legalkalmasabb eszköz a bögre alja!

A csiszolópapír és egy fúrógép, vagy (csavar)behajtó házasítása is csodákra képes! Ragasszuk a méretre vágott csiszolóvásznat a tokmányra, nyomjuk be a fordulatrögzítő gombot, tegyük az asztalra a gépet és óvatosan engedjük rá a pengét!

A keményebb acélpengékhez egy 8-as vagy 10-es kapupántcsavarra hajtsunk rá két anyát! A fejhez közelebb eső részen rögzítsük ragasztóval az anyákat. Fogjuk be a tokmányba, nyomjuk be a fordulatrögzítőt és az elektromos élezőhöz hasonlóan rakjuk a kést a V alakú nyílásba!

Figyelem! Nagyfokú koncentrációt és odafigyelést igényel ez a módszer! Minden esetben használjunk védőszemüveget és lehetőség szerint bőrkötényt. Csak fordulatszabályzós gépet használjunk, alacsony fordulaton!

Forrás: YouTube; keselezes.info

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?