MANI

Így néznek ki a kedvenc nasijaink, mielőtt a boltok polcaira kerülnek!

Hihetetlen, betakarítás előtti fotók zöldségekről, gyümölcsökről! Meglepő, némelyik hol és milyen körülmények között fejlődik a (boltok polcairól) már jól felismerhető formájúvá!
  • Szerző: MZ/x

A szezámmag

Latin nevén Sesamum indicum egy trópusi, lágyszárú növény. Már ötezer évvel ezelőtt, az ókori Indiában is termesztették. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a tömegének pedig több mint a felét olaj teszi ki, és ilyen, mielőtt leszüretelnék:

A kesudió

kesu Közép-Amerikában őshonos, örökzöld növény, és a szömörcefélék családjába tartozik. A kesufa (ami 5-10 méter magasra is megnő) termése a kesudió. A kesut trópusi klímában, 1000 méter magasságig ültetik.

Bezacskózás előtt pedig így néz ki:

A pisztácia

Ha már a közkedvelt ropogtatnivalóknál tartunk, a pisztácia vagy pisztáciafa szintén a szömörcefélék közé tartozik és az ehető magja miatt termesztik. Fogyasztása koleszterincsökkentő, ezen kívül hatékony antioxidáns, és védi a szemet is.

A földimogyoró

A földimogyoró vagy amerikaimogyoró kedveli a napfényt. Vitaminokban gazdag magjaiból fűszert és olajat is készítenek. A Föld második legfontosabb olajnövénye (az olajpálma az első) és az összes földimogyoró termésének a feléből mogyoróvajat csinálnak!

A földhöz közel terem:

A vaszabi

A vaszabi, más néven japán vízitorma meglehetősen drága élelmiszer (kilója körülbelül 45 000 forint). Emiatt - és mert csak frissen lehet tálalni - a magyarországi szusiéttermek többségében a „vaszabi” valójában mustár és torma keveréke, zöld színezékkel! Mivel az ételmérgezés egyik leghatásosabb ellenszere, ezért is fogyasztják a nyers halételek mellé.

És így néz ki, mielőtt lereszelnék:

A vanília

A vanília egy más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája pedig Mexikó. Már Amerika felfedezése előtt is a kakaó ízesítésére használták. Azt, hogy milyen minőségű, az aromájából, a színéből és a hajlékonyságából derül ki. Magas a nedvességtartalma és csak kiszáradás után válik törékennyé.

Tipp: 1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 1-2 teáskanál vanília kivonattal vagy 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.

Így néz ki természetes közegben:

A kapribogyó

A tövises kaprit, vagy egyszerűen kaprit a rómaiak terjesztették el a Földközi-tenger vidékén. Sziklás helyeken, omladozó falak réseibe kapaszkodik,

és így néz ki, mielőtt üvegbe kerülne:

A spárga

A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen legfőképp tenger- és folyópartokon él. Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása van.

És így nő:

A kivi

Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Létezik belőle önbeporzós fajta is, ami nagyon ritka és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt is hoz. A 20. század közepén - marketingfogásból - „dinnyécskének” hívták a növényt, majd 1959-ben keresztelték át kivigyümölcsre. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitamint, valamint természetes antioxidánsokat.

És így néz ki növekedés közben:

A kelbimbó

A bimbós kel vagy kelbimbó egy káposztaféle. Termesztik (kerti) díszzöldségként is a magas, oszlopszerű szárán növő kis káposztafejek (kelbimbók) és az ősszel különböző színt öltő levelei miatt.

Így néz ki egy, még nem lefagyasztott bimbóskel, kelbimbókkal:

Fotók: Boredpanda

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?