Létrehozva: 2016.11.18.

Itt a kedvezményes vásárlás ünnepe, a Black Friday!

A Black Friday vagy Fekete Péntek a tömeg, az õrület és az elképesztõ akciók piros betûs ünnepe - idén két alkalommal is megtartják!

Mi az a Black Friday?

A Fekete Péntek egy, az Amerikai Egyesült Államokban – ezúttal egészen pontosan Philadelphiában – születő, és onnan az egész világra kiterjedő ünnepőrületek közül. A ma már vásárlás ünnepe néven is ismert napnak kezdetben semmi köze nem volt a vásárláshoz: eredetileg a halálos balesetek és a forgalmi dugók miatt kapott külön nevet a hálaadást követő péntek. Ekkor ugyanis rengetegen gyalogoltak vagy autóztak az utcákon, és ezzel együtt megnövekedett a balesetek száma is.

Nemsokára azonban a kereskedők kisajátították az ünnepet: a nagy számok törvénye alapján ugyanis minél többen vannak az utcákon, annál többen térhetnek be az üzletekbe. „Motivációként” pedig a kereskedők ezen a napon hatalmas kedvezményekkel kedveskednek a vevőiknek. November utolsó péntekje így vált Black Friday-jé, a karácsonyi bevásárlási szezon kezdőnapjává.

És hogy miért maradt fekete, mikor nem ez a karácsony hivatalos színe? A magyarázat a hagyományos könyvelésben található, ahol a piros a veszteség színe, míg a fekete a nyereségé – és minél közelebb a karácsony, annál nagyobb a nyereség!

Előnyök és hátrányok

A Fekete Péntek lényege a hatalmas kedvezmény: ezen az egy (Magyarországon kettő) napon a legtöbb játékot, elektronikai cikket vagy éppen bútort rendkívül alacsony áron vehetjük meg. Mivel a vásárlás ünnepe közel van a karácsonyhoz, az üzletek is elsősorban azokat a termékeiket akciózzák le, amelyek rendszeresen bekerülnek a karácsonyfa alá. Ennél fogva a Black Friday nem az élelmiszerekre szorítkozik, hanem a tipikus ajándékokra koncentrál.

Az „ünnep” lépést tart a modern technológiával, így a hagyományos üzletek mellett egyre több webshop is csatlakozik a kezdeményezéshez – és ezzel együtt már a szolgáltatások is megjelentek a Fekete Péntek piacán, noha még mindig a fogyasztási cikkek képezik a kedvezmények jelentős részét.

A csábító kedvezményeknek azonban hátránya is van: mivel mindenki szívesebben vásárolna ár alatt, erre a napra sokan szabadságot vesznek ki. Ilyenkor tömegek özönlenek az akcióban részt vevő üzletekbe, és mindenki arra figyel, hogy minél előbb megszerezze vágya tárgyát. A kereskedőknek ugyan jól jön a megnövekedett forgalom, de az adott termékekből sokszor csak öt-tíz darabot állítanak ki – ezekért pedig nem egyszer megindul a közelharc.

Az Egyesült Államokban több Black Friday is halálos áldozatokkal zárult: volt, hogy egy áruházi dolgozót taposott le a megbabonázott tömeg, de már fegyverek is előkerültek egy tévé feletti vita közben.

Aki tehát úgy dönt, hogy a Fekete Pénteken indul vásárolni, készüljön fel a hosszan kígyózó sorra, a tömegre, a könyöklésre és a szitkozódásra!

A webshopok pedig gyakran lefagyhatnak a megnőtt forgalom miatt.

 

A magyar Fekete Péntek

Magyarországon még egészen friss kezdeményezésről beszélhetünk: ez lesz a második alkalom, hogy az üzletek nagy akciókkal várják a vevőket. És rögtön két napon! Itthon ugyanis két egymás utáni pénteken is hatalmas kedvezményeket hirdetnek a kereskedők: november 18-án, majd november 25-én juthatunk hozzá olcsóbban egyes karácsonyi ajándékokhoz.

Arról, hogy milyen üzletek vesznek részt a projektben, itt tájékozódhatsz!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!