MANI

Itt vannak a titkaik: így manipulálnak a gyorséttermek

Olyan eszközökkel manipulálnak, hogy véletlenül se tudj ellenállni a kísértésnek, és annyiszor egyél náluk, ahányszor csak lehetséges. Most leleplezzük a trükkjeiket!
  • Szerző: MZ/x

Minden terméknek ugyanolyan íze van!

 Fotó: brightside

A gyorsétteremláncok pontosan tudják, hogy az emberek milyen ízekre vágynak a legjobban, ezért minden ételük ezeket a vágyakat hivatott kielégíteni. Így, ha gyorséttermi kaját eszünk, elégedettséget érzünk és máskor is visszamegyünk emiatt.

Egy pillanat alatt elkészül a burger!

         Fotó: brightside

A legnagyobb gyorsétteremláncok egyszerűbb hamburgerei mindössze 30 mp alatt készülnek el! Hogyan csinálják? Sütés előtt lefagyasztva tárolják a már készre sütött alapanyagokat.

Az a cél, hogy gyorsan edd!

Fotó: brightside

A gyorsétteremről azt hinnénk, azért hívják így, mert gyorsan kiszolgálnak és nem kell sokat várni az ételre. Ez azonban csak egy része az igazságnak! Az étterem és az ételek dobozának dizájnja sőt, még az ételek hőmérséklete is úgy van kitalálva, hogy minél gyorsabban együnk! Ugyanis minél kevesebbszer rágjuk meg az ételt, annál elégedettebbek vagyunk, ezért annál többet eszünk. Míg egy sima étteremben egy falatot átlagosan 15 alkalommal rágunk meg, addig egy gyorsétteremben mindössze 12 alkalommal.

A színösszeállítás célja is az, hogy növelje az étvágyat!

Fotó: brightside

A „Ketchup & Mustár elmélet” szerint a vörös szín serkenti az anyagcserét, emeli a légzésszámot és a vérnyomást. Vagyis a vörös szín hatására beindul emésztőrendszerünk, és felerősödik az éhségérzetünk!

A sárga hasonlóan stimulálóan hat az étvágyunkra, ezen kívül melegséget, boldogságot, vidámságot áraszt, tehát a piros és sárga szín tökéletes kombináció ahhoz, hogy az ember jól érezze magát evés előtt és közben. Ezért ezt a két színt használja nagyon sok gyorsétteremlánc!

Az elsődleges cél az, hogy minél többet adjanak el!

 Fotó: brightside

A szakértők szerint sokkal nehezebb valamit visszautasítani, ha közvetlenül nekünk ajánlják fel (szemtől-szemben). Az emberek 85% többet rendel, mint amennyit eredetileg szeretett volna akkor, ha az alkalmazottak azt „sugallják” nekik!

 

A grillezett hús csak illúzió!

 Fotó: brightside

A gyorséttermi húsokat nagyüzemekben készítik el, ezután lefagyasztják. Az elkészítésük közben olyan mesterséges aromákat adnak a húshoz, amitől úgy tűnik, mintha szabad tűzön készült volna. A „grillcsíkok” persze valódiak, de a mindössze fél perc melegítőlapon töltött idő nem grillezés!

A saláta nem(mindig) a legegészségesebb!

 Fotó: brightside

A gyorséttermek a salátákat, mint egészséges opciót kínálják a vendégeiknek. Azon kívül, hogy az alkalmazottak egy részén kívül senki nem tudja pontosan, mi van az öntetekben, az adalékanyagok, amiket a saláta elkészítéséhez használnak, ugyanúgy hizlalnak, mint például a hamburgerben lévők.

A kávé nem pörget föl, épp ellenkezőleg!

 Fotó: brightside

Egyes étteremláncok hungarocell poharak helyett papírpoharakat használnak. Ezek a papírpoharak egy olyan kémiai anyagot tartalmaznak, ami meleg hatására kioldódik belőlük. Ezek az anyagok igen rossz hatással vannak az idegrendszerre: csökkentik a koncentrációt és depressziót okozhatnak.

A tojás nem csak tojás!

 Fotó: brightside

A gyorséttermek reggelijében megtalálható tojás valójában nem csak tojás! Egyaránt tartalmaz valódi tojást és egy ún. prémium tojáskeveréket! Ebben a keverékben van glicerin, dimetil-polisziloxánm (E900)- ami egy szilícium alapú szerves polimer és kontaktlencsékhez illetve samponokhoz is használják- és E552 élelmiszer adalékanyag is.

A gyorséttermi kóla jobb, mint a bolti!?

 Fotó: brightside

Ezt azért gondolhatják sokan így, mert az gyorséttermek vagy a mozik közvetlenül a fogyasztás előtt koncentrátumból és vízből keverik ki az adott üdítőt, ami így „frissebbnek” hat. Viszont sokkal édesebb, hogy jobban kívánjunk a sósat.

Nem elvitelre találták ki!

    Fotó: brightside

Van lehetőségünk arra, hogy hazavigyük a gyorséttermi kaját, de ha lehet fogyasszuk el ott, helyben! Mivel fagyasztott élelmiszert melegítenek fel újra ezekben az éttermekben, így például a krumpli maximum 5 percig marad „friss”, a hamburger pedig 20 percig nem veszti el az ízét. (Ahogy a másnapos pizza is újra melegítve maximum 2-3 percig fogyasztható.)

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?