MANI

Januárban meglódul az ingatlanpiac, de így lejjebb nyomhatjuk az árakat

Az új otthonteremtési támogatások miatt szinte mindenki kivár januárig, akkor lesz a bumm. Ám addig is van egy lehetőség, amivel érdemes lehet élni.
  • Szerző: D.K.

Jövő év elején jelentős keresletnövekedés jelenhet meg a piacon, ami a lakásárakat is megdobhatja. De nem muszáj kivárni januárig az ingatlanvásárlással! Érdemes lehet előszerződniük azoknak, akik már most kinézték maguknak a megfelelő otthont, hiszen így egyrészt elkerülhetik a jósolt áremelkedést, másrészt ha januárban véglegesítik a papírokat, ugyanúgy élhetnek majd a támogatásokkal – állítja Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Magyar Nemzet

Rengeteg a kedvezmény

2021. január 1-jétől új elemekkel bővül az otthonteremtési program . A kormány tájékoztatása alapján a gyermekes családok lakásfelújítási költségeinek egy részét átvállalja az állam, az új építésű otthonok vásárlásánál 5 százalékra csökken az áfa, valamint a CSOK lehetőségével élő családok visszaigényelhetik az áfát és illetékmentességet is igénybe vehetnek.

A bejelentések hatására egyfajta megtorpanás volt érezhető az ingatlanpiacon, ugyanis a legtöbben inkább kivárnak januárig, hogy élhessenek az új támogatásokkal is.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ugyan az emberek továbbra is nézelődnek, érdeklődnek, végleges döntést nem szeretnének hozni még akkor sem, ha már kinézték a számukra legmegfelelőbb lakást.

Mindenképpen felpörög az ingatlan adás-vétel

„Most csend van, de a belengetett kedvezmények egyértelmű keresletnövekedést fognak eredményezni januártól az ingatlanpiacon, ez pedig vélhetően az árakat is emeli majd. Kifejezetten igaz ez az újépítésű lakásokra, ahol a beruházók meg szeretnék nyerni a kedvezmények bizonyos hányadát” – értékelt a szakember. Mint mondta, éppen a várható áremelkedés miatt viszont érdemes előszerződést kötniük már most azoknak, akik biztosak abban, hogy meg akarják venni a kiválasztott ingatlant.

„Tapasztalataink szerint sokan már most kinézték álmaik otthonát, de inkább kivárnak jövő évig, hogy igénybe tudják venni a támogatásokat. Azt viszont kevesebben tudják, hogy érdemes előszerződést kötni, hiszen így még relatíve nyomottabb áron üthetik nyélbe az üzletet, és mivel a végleges adásvételi szerződést csak januárban írják alá, ugyanúgy élhetnek majd a kedvezményekkel” – tette hozzá.

Így kell bonyolítani az előszerződést

Az előszerződésnek is vannak kritériumai. Ügyvédi ellenjegyzéssel adásvételnek minősül, ugyanakkor a dokumentáció nem megy be a földhivatalba. Megegyezés szerint a vevő pénzt is adhat át az eladónak, és a két fél arról is megállapodhat, mikor véglegesítik a szerződést.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa érdekességként azt is megemlítette, hogy jellemzően még azok sem vásárolnak most ingatlant, akikre egyáltalán nem is vonatkoznak a jövő évtől érvényes támogatások. Mindenki kivár most, hátha beleesik majd valamilyen formában a kedvezményezettek körébe.

Miért kaphatunk hirtelen ennyi segítséget?

A cél egyértelműen a gazdaságélénkítés, hiszen az építőipar az összes ágazatot húzza magával. A lakásfelújítási programmal fehéredhet is gazdaság – ebből újabb adóbevételek származhatnak.

 

És ezeket olvastad már?