Létrehozva: 2021.06.10.

Júliustól igényelhetők a kedvezményes újraindulási kölcsönök

A gazdaság újraindításának időszaka jön Magyarországon.

 

Lezárul a gazdaságvédelmi akcióterv, a járvány elleni védekezés szakaszából átléptünk a gazdaság újraindításának időszakába. Ehhez új pénzügyi programokra van szükség, tovább támogatva a vállalkozásokat. A Széchenyi-kártya program új, újraindítási, Go! elnevezésű konstrukcióival továbbra is kedvező, fix 0-0,5 százalékos kamatozású, államilag támogatott kölcsönhöz juthatnak a kkv-k

– mondta a megkeresésére Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte: JÚLIUSTÓL AZ ÚJRAINDÍTÁSI HITELPROGRAMOK VÁLTJÁK A CÉGEK LIKVIDITÁSÁNAK MEGŐRZÉSÉT TÁMOGATÓ KRÍZISKONSTRUKCIÓKAT A SZÉCHENYI-KÁRTYA PROGRAMBAN. Krisán László ezt annak kapcsán részletezte, hogy Orbán Viktor a Világgazdaság tegnapi konferenciáján bejelentette: a költségvetésnek ellensúlyoznia kell a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! programjának kivezetését. EHHEZ AZ ÁLLAM KEDVEZŐ, LEGFELJEBB FÉL SZÁZALÉK KAMATOZÁSÚ HITELKONSTRUKCIÓKAT BIZTOSÍT, AMELYEK A MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK ÚJRAINDÍTÁSÁT SEGÍTIK – JELENTETTE BE ORBÁN VIKTOR. Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com A miniszterelnök kiemelte, hogy erre a célra a KAVOSZ Zrt. Széchenyi-kártya programja a legrugalmasabb eszköz. Krisán László a részletekről elmondta: a krízistermékek helyett július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások, szeptembertől pedig újabb kétféle termékkel bővül a Széchenyi-kártya program. Júliustól elérhető a Széchenyi Folyószámlahitel Go!, amely kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeretet tesz elérhetővé a gazdaság szereplőinek. Szintén rendkívül kedvező kamatozású termékként igényelhető a következő hónaptól a Széchenyi Likviditási Hitel Go!, amely szabadon felhasználható forgóeszközhitel. A maximum hároméves futamidejű hitel kamata fix nettó 0,2 százalék.

György László a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow szolnoki állomásán elmondta: a 2600 milliárd forintból 600 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás és 2000 milliárd forint az a kedvezményes, csaknem nulla százalékos kamatozású hitel, amelyet az állam kamattámogatással támogat. Továbbá van tőkekonstrukció is, ha valamely vállalkozásnak nem hitelre, hanem tőkére van szüksége – tette hozzá.

Elmondta, hogy a technológiaváltó támogatási program 200 milliárd forintos keretösszegéből pénteken meghirdettek 100 milliárd forintot, amely egy hónap múlva pályázható. A benyújtott pályázatok elbírálása legfeljebb 45-60 napig tart. A program fennmaradó összegét ütemezetten fogják meghirdetni.

Ezzel a programmal a jövő technológiáiba fektető, digitalizáló vállalkozások beruházásait támogatják. A támogatások minimun 3 legfeljebb 249 embert foglalkoztató vállalkozásoknak járnak és létszámarányosan vehetők igénybe – mondta.

Hozzátette: ezek feltételesen vissza nem térítendő támogatások, akkor nem kell azokat visszafizetni, ha a vállalkozások a maguk szintjén digitalizálnak, mert „ez a záloga a megmaradásuknak”. A másik feltétel, hogy a magyar gazdasági növekedés kétszeresével kell bővülniük a következő három éves periódusban.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Magyar falu vállalkozás-újraindítási programban jelenleg több mint háromezer vállalkozás jut forráshoz a program első körében. Ez a program megjelenik majd augusztus végén is, akkor 25-30 milliárd forintos kerettel, de összesen 50 milliárd forint fog rendelkezésre állni a következő fél évben. Ezt az ötezernél kevesebb lakosú települések vállalkozásai vehetik igénybe, azok közül is a legkisebbek, akiket eddig nem értek el a támogatási programok. Tipikusan a tíz fő alatti társas vállalkozásoknak szól a program, amelyek helyben értéket nyújtanak – közölte György László.

Elmondta, hogy az említett programok kifejezetten a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak szólnak, de a felnőttképzési programokat a nagyvállalatok is igénybe vehetik.

Fontosak nevezte, hogy a vállalkozók a jövőt jelentő legmodernebb technológiába fektessenek, másrészt a dolgozók rendelkezzenek a technológia működtetéséhez szükséges tudással, mert így tudják megerősíteni a munkahelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében és így tudnak hozzájárulni a cégek növekedéséhez – mondta.

György László kiemelte, hogy a megújult vállalkozói információs portál (vali.hu) segítségével a korábbinál lényegesen könnyebbé vált eligazodni a kedvezményes hitelek, támogatások, képzések és tanácsadók között, „mindössze három kattintásra rövidült” a keresés – jegyezte meg, és a helyszínen be is mutatta a jelen levő vállalkozóknak a portált.

Az államtitkár előadásában beszélt arról is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 27 ezer 800-al többen dolgoznak, mint egy éve, a munkahelyek külföldön és a közfoglalkoztatásban szűntek meg. A magyar foglalkoztatási ráta elérte a V3-ak szintjét és meghaladta az európai uniós átlagot. 2021 első negyedévében már Magyarországon volt a negyedik legnagyobb GDP-növekedés az Európai Unióban, negyedéves alapon.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: van mire építeni, a megye gazdasága elérte a 3000 milliárd forintos teljesítményt. Ennek 59 százalékát a feldolgozóipar reprezentálta, ezt követi a kereskedelem és a mezőgazdaság is dobogós helyen van. Hozzátette, hogy az utóbbi két évben a keresetek évente 10 százalékot meghaladó mértékben növekedtek.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a város 2019-es, mintegy 7,3 milliárd forint adóbevételéből körülbelül 5,6 milliárd forint volt az iparűzési adó és 1,6 milliárd forint az építményadó. 2020-ban 4,6 milliárd forintra csökkent az iparűzési adó, az építményadó összege nem változott. Szolnok városa egymilliárd forint adókieséssel számol, amelyet állami kompenzációval lehet véleménye szerint kezelni, a működés rendben van – tette hozzá.

A vállalkozókat segítő rendezvénysorozatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a területi kamarák és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hívta életre György László kezdeményezésére 2019-ben, a programon eddig több ezer vállalkozás képviselője vett részt országszerte.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

mandiner.hu

Meglepetés: vége a Zöldek korának, jobbra tolódik a német fiatalság

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!