Létrehozva: 2020.11.10.

Kártya vagy készpénz? Ezért éri meg a bankkártya terminál! (x)

Sok vállalkozóban megfogalmazódott a gondolat, hogy „már megint csak minket büntetnek”, amikor megszavazta a Kormány, hogy január 1-től kötelező lesz a bankkártya terminál az online pénztárgépet használó üzletekben. Vajon a terminál beszerzése után merre billen a mérleg: a bevétel vagy a költség nő jobban?

Gyakrabban fizetünk bankkártyával

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2020-ra óriási fordulat történt a magyar lakosság pénzköltési szokásaiban: Több pénzt költöttünk el bankkártya használatával, mint amennyit a bankautomatából vettünk ki.

Persze, itt lehet azt mondani, hogy ez csak a koronavírus terjedése miatt történt, de ez nem így van. Ez a fordulat 2020 első hónapjaiban következett be, még bőven a vírus miatti korlátozások előtt. Ezt követően a bankkártyás fizetés még nagyobb mértékben előtérbe került, mint korábban.

Arra pedig szinte semmi esély nincsen, hogy ez a trend megforduljon, hiszen aki már megtapasztalta a bankkártyás fizetés kényelmét és gyorsaságát, az nem fog visszatérni a készpénz körülményes használatához.

Mindannyian tudjuk, a kényelmet megszokni könnyű, feladni viszont már nehéz.

Forrás: shutterstock.com

Többet is költünk

A bankkártyával való vásárlás során nem csak gyorsabban fizet a vevő, de többet is költ. A Mastercard felmérései alapján átlagosan 20%-kal növekszik a kosárérték bankkártyás fizetés esetén.

Ezért a többletköltésért a boltnak nem kell semmi egyebet tennie, mint kiragasztani a terminálszolgáltató által adott matricákat a bolt bejáratára ezzel jelezve, hogy a kártyás fizetés lehetséges az üzletben.

Bankkártyás fizetés alkalmával kevésbé gondoljuk át a konkrét tranzakciót, így hajlandóak vagyunk többet fizetni. Ami azt is maga után vonja, hogy az egyes boltoknak kevesebb akciót kell meghirdetnie és kevésbé keveredik árversenybe a konkurenciával. Ennek köszönhetően a termék áráról a szolgáltatás minőségére tevődik át a hangsúly a vásárlás során.

Így a vevők azt a boltot választják, ahol jobb a szolgáltatás minősége és ugyanazt a terméket magasabb áron is megveszik, ami szintúgy bevételnövekedést eredményezhet a vállalkozás számára.

 

A készpénz használata tényleges fájdalmat okoz

A Massachusettsi Egyetem kutatói vizsgálták a készpénz használatának hatásait az emberi agy működésére. Arra a megállapításra jutottak, hogy a fizetés során minél nagyobb összeget fizetünk készpénzzel, annál erősebben aktiválódik agyunk fájdalomközpontja.

Tehát kijelenthetjük, hogy a kasszánál minél több pénzt kell elővennünk a pénztárcánkból, annál nagyobb fizikai fájdalmat okozunk saját magunknak.

A bankkártyával való fizetésnél a fájdalomközpontunk nem aktiválódik. Ez annak köszönhető, hogy ugyanazzal az egyszerű mozdulattal fizetjük ki a kisebb összeget, mint a nagyobbat. A fájdalmas élmény ilyenkor későbbre tolódik, a bankszámla egyenlegének megnézésének időpontjára, amit viszont már senki nem köt a vásárlási élményhez.

 

Az sem mindegy, mennyit fizetünk a terminálért

Mivel POS terminált így is úgy is be kell szerezni az online pénztárgép mellé, nem mindegy, hogy mennyit költünk a fenntartására. A szolgáltatók ugyanis ugyanazért a szolgáltatásért különböző összegeket számolnak fel.

A pontos díjszabást csak akkor tudjuk meg, amikor ajánlatot kérünk a szolgáltatótól. Fontos megjegyezni, hogy az ajánlatkérés még nem kötelez semmire, így több szolgáltatótól is bekérhetjük az árakat, hogy össze tudjuk őket hasonlítani.

Egyes szolgáltatóknál fizetni kell a terminálért is, van, ahol havidíjat számolnak fel érte. Van, aki a telepítésért vagy a szervizelésért is pénzt kér, máshol pedig az ingyenes üzemeltetés magas tranzakciós költséget von magával.

Apropó költségek! Érdemes a terminált még bőven a kötelező határidő előtt beszerezni, hiszen most még ki lehet használni a szolgáltatók kedvezményes ajánlatait. Például a Fizetési Pontnál a „Szerződj most, fizess csak januártól” akció keretében január 1-ig elengedik az alapdíjat, a hálózati kapcsolat díját, a havi számlavezetési díjat, és a fizetési kártya havidíját is.

 

Tehát merre is billen a mérleg?

Tény, hogy a terminál üzemeltetésének vannak költségei, amit könnyedén kompenzálnak a bankkártyával fizető vevők, akik egyre többen lesznek és egyre többet is költenek. Sőt, aki időben beszerzi a terminált sokat spórolhat a fenntartási költségeken is.

Tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy a mérleg nyelve a plusz bevétel felé billen, ami többszörösen is kompenzálja a felmerülő költségeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Kiderült, valójában miért támadta meg Irán Izraelt + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!