Létrehozva: 2015.11.09.

Így vernek át az interneten! Légy óvatos!

Mára már mindenki aktív internethasználó. Társat keresünk, vásárolunk, munkára jelentkezünk, vagy épp dolgozunk otthonról. Sajnos, még mindig nem vagyunk felkészülve az internetes csalók ellen.

Szerző Márton M

A legtöbb ember, amíg nem tapasztal valami negatívat, addig maximális bizalommal és körültekintés nélkül veti bele magát új dolgokba. A  interneten rászedett áldozatok zöme soha nem tapasztalta, és nem is hallott arról, hogy veszélyben lennének a világhálón. Íme a leggyakoribb esetek:

Nem minden arany, ami fénylik

Egyre többen vásárolunk online, hisz gyakran sokkal olcsóbban jutunk hozzá a kívánt termékhez, ráadásul házhoz is hozzák. Vigyázni kell a nagy akciókkal, mert ezek a termékek vagy szürke importtal érkeznek az országba gyári garancia nélkül, vagy épp utángyártott hamisítványok. Ritkább esetben meg se érkezik a termék, a pénzed után meg futhatsz, de hová?

Adathalászok

Egy felhasználónév, plusz egy jelszó, és máris bejutott a csaló a levelezéseidbe, netbankodba vagy a Facebook-oldaladra. Az e-mailedről a legfontosabb kapcsolataidat, a netbankodból a pénzedet, a Facebook- fiókodról pedig a személyes információidat tulajdoníthatják el. Az említett helyeken használj más jelszót, és soha senkinek ne küldd el ezeket, még ha hivatalosnak tűnő e-mail is kéri. 

Kémprogramok

Komolyabb hackerek kémprogramokat tudnak installálni a gépedre a tudtod nélkül. Soha ne nyiss meg ismeretlen, gyanús levelet, és tartózkodj a kétes eredetű honlapoktól. Egy komolyabb vírus- és féregirtó (antimalware) program sem árt, ha a gépeden figyel.

Netbankolás

Pontról pontra tarts be minden utasítást, csak otthonról indíts tranzakciókat. Érdemes biztonsági sms-szolgáltatást beállítani, ez ingyenes a legtöbb banknál.

A társkeresés veszélyei

A reményvesztett embert a legkönnyebb rászedni. Gyakran a szimpatikus, szépnek és nyitottnak tűnő online társ mögött egy bűnbanda áll, amely előbb-utóbb meg fogja tudni, milyen értékeid vannak, például mikor mégy kutyát sétáltatni, mikor vagy távol a lakásodtól, hogy aztán könnyedén kirabolhassanak. Próbálj olyan képeket megadni magadról, a környezetedről, amiken nincs rajta semmilyen vagyontárgy, és minél kevesebb infót adj ki magadról addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a választottad tényleg az, akinek mondja magát. 

Munkát mindenáron

Soha ne fizess munkáért előre. Nincs regisztrációs díj, ne dőlj be semmi hasonló, előre fizetős felszólításnak. Használj hivatalos munkakereső-honlapokat.

 

 

Szerző Márton M

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-