LEHÚZÁS

Itt az 5% áfás NAV-disznó, ne hagyd átvágni magad!

Tudjuk, hogy hivatalosan olcsóbb lett a sertéshús, de több hentes is azt mondja, hogy a cocának ez, vagy az az "alkatrésze" már nem tartozik az 5% áfás körbe. Most megmutatjuk, mit mond erről a NAV. Van képünk is hozzá!
  • Szerző: F. G.

Az ábrán látható darabok közül nem tartozik az 5%-os áfa körbe: a farok, a fej, a fül, a húsos csont, a köröm, a láb csülök nélkül, valamint az összes belsőség sem. Aki kocsonyát főz, rosszul jár. Hiszen a farok ára akár 1000 forint is lehet, a fülért többet kérhetnek, mint a karajért.

 

A többi alkatrész azonban elvileg olcsóbb, mint tavaly, még a legdrágább húsrész, a szűzpecsenye is 5 % áfás lett. Érdemes a karajt csonttal együtt kérni, mert ha külön vesszük a levesbe valót, annak már 27% az áfája. Nem árt tudni, hogy a kicsontozott karaj is 5% áfával értendő.

A darált sertéshúst is csak 5 % áfa terheli, és akkor is ennyi az adója, ha a fasírtnak valóba marhahúst is kevernek, igaz, ilyenkor a sertéshúsnak kell a nagyobb arányúnak lennie.

A sertésszalonna akkor 5% áfás, ha sovány húsréteg is tartozik hozzá: mint például a tokaszalonnához, hasalja-szalonnához. De ha ezek már kövesztve, paprikával borítva kínálják magukat, akkor feldolgozott terméknek számítanak, és 27% az áfájuk.

Persze nem sokra megyünk a tudományunkkal, ha a sarki hentes továbbra is 1600 forintért adja a combot, 1800 forintért a karajt. Ilyenkor érdemes ott megvenni, amit szeretnénk, ahol már tényleg olcsóbban adják a sertéshúst.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?