Létrehozva: 2015.06.20.

Másfél milliós kalapok az ascoti derbin

Másfél millió forintba is kerülhet egy kalap az ascoti derbin, mégis sorban állnak érte. Az elõkelõ esemény elsõsorban a magamutogatásról szól, és arról, ki mennyit fizetett a kalapkölteményért, amit visel.

Szerző Keserû L. Zsuzsa

Téved, aki azt gondolja, hogy az a 300 ezer ember, aki ezekben a napokban elözönli az angliai városkát, a lovakra, a versenyre, a fogadásra kíváncsi.

 

Tíz centi alatt elküldenek

Tavalyelőtt az úri közönség 33 millió fontot – mai árfolyamon közel 14 milliárd forintot – költött a megjelenésére, amibe beleértendő a smink, az öltözék, a kiegészítők. És persze a kalap, aminek itt különösen nagy jelentősége van. A legtekintélyesebb helyekre be sem engedik azokat, akik más fejfedőben vagy tíz centiméternél kisebb átmérőjű kalapban érkeznek.

Roham a szalonokban

A kalapdizájnerek egész éves bevételének 70 százaléka a nyári szezonban keletkezik, ennek felét pedig a Royal Ascot közönsége fizeti. Már januárban időpontot foglalnak a megrendelők a kalapszabászoknál. A ruhához és az archoz álmodják meg az haute couture darabokat, esetleg egy-egy vásárlónak többet is. Az árak 750 és 4000 font – cirka 300 ezer és 1,6 millió Ft – között változnak.

 

A bérlés sem olcsó

Kevésbé igényesek interneten is rendelhetnek, darabját 500–1200 fontért (210–500 ezer Ft), de már a Harrods is árul illő kalapokat 600 és 1000 font – 250 és 420 ezer Ft – között változó áron.

Ha valakit nem zavar, hogy a kalapja esetleg már előbb járt a lovin, mint ő maga, az élhet a kalapbérlés lehetőségével, ami lényegesen olcsóbb. Már 30 fonttól (12 ezer Ft-tól) lehet kölcsönözni, a plafon pedig kb. 140 font körül van (közel 60 ezer Ft). A bérletet a külföldiek szeretik jobban, elsősorban az amerikaiak, ausztrálok.

Cilinder több százezerért

A férfiaknak több szempontból is könnyebb a dolguk. Egyrészt minden úriember cilindert visel egy ilyen eseményen, másrészt többször is felvehetik ugyanazt. Ezért aztán, bár ők is bérelhetnek kb. 20 fonttól (8000 Ft) kalapot, inkább vesznek. Így arra is van lehetőségük, hogy a szabályos cilindert a nem mindig szabályos fejükhöz igazíttassák.

A legolcsóbb nemezkalapokat 100 fontért (42 ezer Ft) árulják, de a felső kategóriájú cilinderekért több ezer fontot – vagyis több százezer forintot – is elkérnek.

A  legőrültebb kalapcsodákért nézz szét galériánkban!

 

 

 

Szerző Keserû L. Zsuzsa

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

mandiner.hu

Így örült a magyar győzelemnek a Puskás Arénában Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-