MANIMÉKER

15-25 forinttal lehetne olcsóbb a tej!

A Tej Terméktanács azt javasolja, hogy csökkentsék a tej áfáját, hasonlóan, mint a sertéshúsét. Ez javítana a válságban levő termelők helyzetén, és a vevő is kevesebb pénzt hagyna a boltokban.
címkék:
  • Szerző: F. G.

Jelenleg zsírtartalomtól és gyártótól függően 150-250 forint közötti tejárakkal találkozunk az üzletekben. Valószínűleg kevesebbet kellene fizetni, ha a jelenlegi 18 %-os áfakulcs (a tejtermékek zöme ide tartozik) 5 %-ra mérséklődne.

Így a ma 250 forintos tej máris 225 forintra csökkenhet.

 

A tejtermelők érvelése szerint az áfacsökkentéssel két legyet ütnének egy csapásra: nem támasztana akkora konkurenciát számukra az olcsón, illegálisan beáramló külföldi tej, és az állam sem járna rosszul, mert visszaszorulna az illegális import, ami után nem fizetnek áfát.

Ez utóbbi jelenség különösen  az UHT tejek esetén szembetűnő. Az EU friss statisztikája szerint a nyers tej literjének előállítási költsége  Magyarországon két hete 78 Ft volt, Szlovákiában 85 Ft. 

A logika azt kívánná, hogy a külföldi UHT tej legyen a boltokban is drágább. Ezzel szemben az import  20-30 forinttal olcsóbb a hazainál...! Hogy lehet ez?

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?