MANIMÉKER

Dől hozzánk a mini ipari tojás! Ennek is áfacsökkentés lehet a vége!

A Tojásszövetség szerint sürgősen csökkenteni kell a tojás általános forgalmi adóját, mert a nagyrészt ellenőrizetlen tojásimport súlyos zavarokat okoz a magyar tojáspiacon.
  • Szerző: M. Elek

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 200 kiskereskedelmi egységre és csaknem 400 ezer étkezési tojásra kiterjedt reprezentatív felmérése megállapította, hogy az import tojások mintegy 70 százaléka a kisméretű - S és S/M jelölésű - kategóriába tartozik. Ezt a kategóriát az EU-ban korábban csak ipari célokra hasznosították, és az unió nagy részében étkezési tojásként ma is eladhatatlan  - írta az MTI.     

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) hangsúlyozza: ez a méret nem felel meg a tojástermelés biológiai sajátosságainak, mert a tyúkállományok egész életükben csak 5-6 százalékban termelnek ilyen kisméretű tojásokat. Az üzletek polcain nagyrészt mégis ezeket találjuk.

Csökkenteni kellene a tojás áfáját is

A Tojásszövetség véleménye az, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) jó eszköz az illegális tojásszállítmányok egy részének kiszűrésűre. Viszont a tojásszektor kifehérítéséhez és az import látványos visszaszorításához arra is szükség lenne, hogy a tojásforgalmazás áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen.

Emellett hatékonyabban kellene betartatni a tojásárak bolti feltüntetésére vonatkozó előírásokat is, ugyanis a kereskedők számos esetben még mindig félretájékoztatják a fogyasztókat.

A magyar szabályozás a Baromfi Termék Tanács kezdeményezésére 2014 óta kötelezővé teszi, hogy a darabonkénti ár mellett a kilogrammra vetített árat is meg kell jeleníteni. 

A sertéshúsnál bevált

A sertésszektor pozitív tapasztalatai igazolják, hogy az áfa mérséklése tisztítja a piacot, a tojásszektor esetében pedig jelentős költségvetési bevételkieséssel sem kellene számolni. Ezért a magyar tojástermelők kiállnak amellett, hogy minél hamarabb szükség lenne a tojás áfakulcsának jelentős csökkentésére - olvasható a Tojásszövetség összegzésében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?