Létrehozva: 2015.06.30.

Így spórolj a benzinnel. A legjobb trükkök utazáshoz

Sok kicsi sokra megy: egyetlen megváltó titok helyett elég némi józan ész, és súlyos ezreket spórolhatsz a nyaralás során.

Szerző Gergely Dániel

A nyáron a legtöbben horvátországi tengerpartra vesszük az irányt. A kiruccanás kiindulási- és célállomástól függően oda-vissza 1000-1700 kilométeres utat jelent, plusz a helyi kirándulások. Ekkora távon inkább három tank üzemanyaggal érdemes számolni, így a nyaralás végére kézzel fogható, ötezresekben mérhető különbséget eredményezhet, ha indulás előtt és menet közben odafigyelünk egy kicsit.

Ellenőrizd a keréknyomást

Az autó optimálistól eltérő műszaki állapota, a nem helyesen beállított alkatrészek mind plusz munkát jelentenek a motornak. Ezek közül a legnyilvánvalóbb, egyben laikus számára is legegyszerűbb a helyes abroncsnyomás beállítása. Ha az ideálisnál kisebb a nyomás, megnő a tapadási felület, de az abroncs oldalfalának folyamatos deformálódása is plusz energiát emészt fel. Nem az a megoldás, hogy jó alaposan felpumpálod, és úgy biztosan kitart a nyaralás végéig, hiszen a túlfújt abroncs akár balesethez is vezethet.

Indulás előtt vizsgáltasd át!

Használd ki az alkalmat: szükség esetén cseréltesd ki a légszűrőt, pollenszűrőt. Előbbi, ha eltömődött, közvetlenül jelent plusz munkát a motornak, utóbbi a szellőzés hatásfokát rontja, márpedig ha hamarabb kezd párásodni az ablak, hamarabb kapcsolod be a légkondit. Ha már erről szó esett: a klímaberendezés tisztítása, fertőtlenítése nem csak higiéniai kérdés; a nem megfelelő hatásfokon üzemelő légkondinak többet kell dolgoznia ugyanannak a hőfoknak a szinten tartásához, azaz nő a fogyasztás.

Klíma vagy ablak?

Vannak, akik vallásos áhítattal utálják a légkondit, és inkább a természetes szellőztetés hívei. A tetőablak jó, huzatmentes légcserét biztosít, és az autó légellenállását sem növeli drasztikusan, ám ha csak az oldalablakok lehúzásával tudjuk biztosítani a nagy mennyiségű friss levegő beáramlását, gondoljuk meg kétszer. A klímaberendezés működtetése sebességtől függetlenül hasonló mértékben, alig néhány deciliterrel növeli az üzemanyag-fogyasztást, míg a légellenállás a sebesség növekedésével négyzetes arányban emelkedik.

Felülírja a helyzetet a 40 fokos kánikula: semmiképpen nem éri meg néhány száz forint kedvéért hőgutát kapni.

Teknős vagy nyúl?

Minden járműnek megvan az ideális utazósebessége. Ez függ autónk formatervétől és motorjától, de nagy általánosságban elmondható, hogy valahol az autópálya-sebesség környékén jelentősen megugrik az üzemanyagfogyasztás. A pontos határok autónként eltérőek, de érdemes kísérletet végezni. Haladj fél órán át 120-szal, majd ugyanennyit 140-nel; a megtakarítás már ilyen csekély sebességkülönbségnél is szembeötlő lehet. Annak sincs persze értelme, hogy 90-nel cammogj végig Splitig: amit megspórolsz benzinen, annak sokszorosát fogod rákölteni a plusz szállásra, ha estére nem érkezel meg.

Le a tetőről!

Sokan szerelnek fel nyaraláshoz tetőcsomagtartót, boxot, kerékpárszállítót. Ilyen esetben nem csak a drasztikusan megnőtt légellenállás, de a menetbiztonság érdekében is érdemes csökkenteni a sebességet, de ennél is tehetünk többet:

ha már megérkeztünk a nyaralás helyszínére, és lehetőségünk van leszerelni a tetőről a szállító rendszert, tegyük meg.

Ha nyaralás közben túrákat szervezünk, minden kilométernél feleslegesen növelik a légellenállást és ezzel a fogyasztást a tetőn hagyott szerelvények, a hátfalon vagy a vonóhorgon felejtett kerékpárszállítók.

Ugyanez érvényes a csomagtartóban hagyott csomagokra,tartalék ruhákra, ásványvizekre, gumicsizmákra, kempingszékekre: dobjunk ki minden felesleges terhet a kocsiból, és kisebb fogyasztás lesz a jutalmunk.

Nem kell mindig autó

A legtöbbet persze úgy spórolhatunk az üzemanyagon, ha be sem indítjuk az autót. Mielőtt rutinszerűen bepattannánk, és minden élethelyzetben útnak indulnánk, tájékozódjunk: a nyaralás helyszínén is lehet olyan tömegközlekedési járat, amellyel egyszerűbben, kényelmesen fedezhetjük fel a környéket. Ha nem vittünk magunkkal, bérelhetünk kerékpárt, vagy ha nem veszélyes a távolság, sétálhatunk egy jót, amivel nem csak az üzemanyag, de az esetleges parkolási díjak költségét is megtakarítjuk.

Szerző Gergely Dániel

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

life.hu

Négy csillagjegy szülöttei úgy bánnak az édesanyjukkal, mint egy királynővel

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Varga Judit vallomása: „Egy lelki-beszűkült állapotban tartott engem”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Tiéd lett a 650 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Ezek a legnagyobb lakásbiztosítási csapdák. Mutatjuk, hogyan kerülheted ki őket!

MANIMÉKER

Tiéd lett az 535 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Kismamaként dolgoznál? Ezekre figyelmeztet a jogtanácsos

MANIMÉKER

Topless takarítással keresi degeszre magát a szexi szobalány - Videó

MANIMÉKER

Tiéd lett a 410 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett a 265 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját