Létrehozva: 2021.08.03.

Ne várjon! Tovább dráguló ingatlanokra és hitelkamatokra rendezkedik be a piac

Drágultak a hitelek, elsősorban a bankközi kamatok emelkedése miatt, és ez a trend- úgy tűnik, nem is fordul meg- tudta meg az Ingatlanbazár.

Aki rendelkezik – a hiteléhez mérten elegendő – jövedelemmel, megbízható munkahellyel és 30 százalék körüli önerővel, jó eséllyel pályázhat állami támogatású-, illetve piaci hitelre. Érdemes kihasználni a CSOK- és babaváró hitelt, már csak azért is, mert az ingatlanárak is emelkednek.

Három hónapja folyamatosan csúcson a folyósított lakáshitel-volumen. A májusi 120,2 milliárd forintos összeg már több mint kétszerese az év első hónapjában kifizetett lakáskölcsönök összértékének. Nagyon jól érzékelhető a kihelyezések dinamikája a következő számokból: január 59 milliárddal, február 69 milliárddal, március 105 milliárddal, április 107 milliárddal zárt, míg május 120 milliárd forinttal tarolt.

Mi indokolta mindezt?

A jelenlegi hitel- és lakáspiacon jópár tényező együttes hatása fejti ki hatását. Mint ismeretes, a pandémia miatt sokan elhalasztották lakásvásárlásukat. Azonban a beoltottak számának növekedésével az eddig türelmesen várakozók újra keresgélni kezdtek – ezt tapasztalta az országos ingatlanos portál, a www.ingatlanbazar.hu is. A tavaly már meghirdetett, de 2021-ben bevezetett lakástámogatások is a kivárást indokolták, többen az idei évre halasztották a lakáscélú terveik megvalósítását.

Ugyancsak a lakástámogatások okán újabb lendületet vett az amúgy is szárnyaló építőipar; az építkezés rég nem látott méreteket ölt az országban – ezt csak az igen megemelkedett építőanyag árak árnyalják. Emiatt is szinte törvényszerű, hogy többen vesznek fel hitelt – magyarázza Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (HC Központ Kft.) ügyvezető igazgatója.

Az ingatlanvásárlások száma folyamatosan emelkedik, teszi hozzá, ami természetesen befolyásolja a hiteligénylések számát is. Olyan ingatlanok is piacra kerülnek – például az Ingatlanbazár oldalán keresztül –, amelyeket a tulajdonosnak korábban esze ágában sem volt eladni. Emellett a hazai piacon tömegével jelentek meg a jelentős tőkével rendelkező, külföldi munkavállalásból hazatérő magyarok, akik a magyar árszínvonalhoz képest jelentős tőkével rendelkeznek; ők elsődlegesen ingatlanba fektetnek.

Nagyon fontos, ha nem a legfontosabb tényező, hogy a lakáshitelek kamata igen kedvezően alakult az elmúlt időszakban.

Csakhogy!

A kamatemelés lassan elindult, a bankok várhatóan több lépésben emelik majd meg a kamatokat. Ennek lehet némi negatív hatása a hitelfelvételi kedvre, de az alacsony kamat bázis miatt érzékelhető visszaesés nem várható – véli Bánfalvi László.

Új is, használt is jöhet

Az elmúlt tíz évben a legtöbb hitelt új lakás vásárlására vették fel a magyarok: a 2014-es mélypont óta a hitelfelvételi kedv meredeken elindult felfelé, 2020-ban már alulról súrolta a 14 millió forintos átlagösszeget.

Használt lakásvásárlásra is egyre bátrabban kötöttek hitelszerződést, tavaly átlagosan 11 millió forint összegben. Korszerűsítésre, bővítésre volt a legkevesebb érdeklődés, nagyjából 2 millió forint kölcsönért fordult pénzintézethez a lakosság. Ezen lendített sokat a 2020 végén beharangozott otthonfelújítási támogatás, ami 2021. január 1 óta óriási népszerűségnek örvend. Bár a csomaghoz tartozik különbejáratú hitelkonstrukció is, anélkül is beindult a korszerűsítési hullám az országban.

Egyébként kimondottan lakásfelújítási hitelt viszonylag kevesen választanak. Ennek oka, hogy leginkább a babaváró hitel is jól kombinálható ugyanis lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem feltétlenül mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni.

Újra felfutóban a babaváró

A hitelpiac meghatározó szereplője, a HC Központ Kft. MNB statisztikán alapuló saját gyűjtéséből kiderül, a babaváró hitel 2 évvel ezelőtti indulása hatalmas boommal robbant be a piacra, de utána a havi kihelyezés inkább stagnált. Azonban márciusra új lendületet vett, ami azóta is tart: áprilisban megközelítette az 50 milliárdot – a januári 35,91 milliárdhoz képest. Személyi hitelt is bátrabban veszünk föl, míg idén februárban 30,76 milliárdot, két hónappal később már 37,27 milliárdot mutatott a mérleg.

Tovább dráguló ingatlanok és hitelek

A pandémia várható, negyedik hulláma vélhetően nem lesz túl nagy hatással az ingatlan- és hitelpiacra, nem várható, hogy a trendek megváltoznának: az ingatlanárak lassan tovább emelkednek, és a hitelkamatok emelkedésében sem lesz– legalábbis rövidtávon –változás. Ezért aki még csak most gondolkodik a kölcsönön, érdemes minél előbb lépnie– tanácsolja az Ingatlanbazár olvasóinak Bánfalvi László, hozzátéve, hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni: annyi jogszabály, feltétel, banki konstrukció érhető el a jelenlegi piacon, ami egy laikusnak, de akár végzett közgazdásznak is, alaposan feladja a leckét. Átláthatatlan vállalkozás felmérni és kielemezni, melyik konstrukcióval és hol jár legjobban az ember.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 45 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Fontos levél érkezik a napokban minden postaládába - ez áll benne!

MANIMÉKER

Tiéd lett a 910 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Érkeznek az szja-tervezetek: mutatjuk, mi a teendő!

MANIMÉKER

Tiéd lett a 780 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett a 650 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Ezek a legnagyobb lakásbiztosítási csapdák. Mutatjuk, hogyan kerülheted ki őket!