MANIMÉKER

Olcsóbb lesz a csapolt sör? Ennyit spórolhatnál

A nagy sörgyártók és a hazai kisüzemi főzdék közösen fordultak a Pénzügyminisztériumhoz, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is a kedvezményes áfát, mert ez főleg a kisebb, magyar üzemeket támogatná a multikkal szemben.
  • Szerző: RIPOST

Legyen olcsóbb a csapolt sör! – röviden így lehetne összefoglalni a hazai sörgyártók és a kisüzemi sörfőzdék javaslatát, hogy csökkentsék a csapolt sör áfáját 5%-ra. A %% kiszámolta, hogy hány forinttal lenne olcsóbb egy korsó „folyékony kenyér” a 27-ről 5%-ra történő áfacsökkentés után, aminek gyártó és fogyasztó egyaránt örülne.
Persze csak akkor, ha a gyártók és a vendéglátóhelyek nem „nyelnék le” a különbözetet…

A magyar főzdéket támogatná

„Minden sörgyártó közös érdeke, hogy a csapolt sörök áfája csökkenjen. Egy-egy kicsi főzde kapacitásának jelentős része csapolt sörként fogy el, de a nagyoknál is jelentős, 10 százaléknyi a csapolt értékesítés. Ráadásul főleg a fogyasztók járnának jól: több vendéglátóhely működhetne, ami jótékonyan hatna a sörfogyasztásra”

– fogalmazott a %%-nak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke, az egyik kezdeményező.

Az áfacsökkentés lehetőségéről megkérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot, de lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

A kocsmárosok is örülnének, és ígérik, hogy olcsóbb lenne a csapolt sör.

A legolcsóbb csapolt 380, amit eddig sem sokallottak a vendégek, de ha lesz áfacsökkentés, lefelé mennének az árak

– nyilatkozta a %%-nak egy, a budapesti Nyugatinál lévő Control Room csaposa, Szalkai Dávid.

Hasonlóképp örömmel fogadná az Almássy téri Colorado Sörbár is a csapolt sör 5%-os áfáját, ők négy terméket tartanak csapon.

Nem panaszkodom, jó a forgalmunk, de ha még olcsóbban tudnánk adni a sört, akkor az biztosan jó vendégcsalogató lenne. A külföldiek például kifejezetten a magyar csapoltat keresik, ha még kedvezőbb lenne az ára, még többen jönnének

– bizakodott Oláh Gergely pultos.

Jót tenne a kézműves söröknek

A hazai kisüzemek is örülnének az áfacsökkentésnek. Németh Antal, a Monyo Brewing Co. sörfőző mestere szerint az áfacsökkentés olcsóbb  csapolt kézműves söröket hozna, a piaci verseny ugyanis megköveteli, hogy árat csökkentsenek.

"Ha csak 5 százalékos lenne az adó, akkor a többletköltségünket nem kellene beépítenünk az árba, később pedig olcsóbban is tudnánk hordókat adni a vendéglátóknak. De sajnos még mindig nehéz bejutni egy-egy helyre, ugyanis a nagyobb sörgyárak nem engedik be a kisüzemi sörfőzdéket az általuk birtokolt sörözőkbe, kocsmákba. Azt viszont elmondhatom, hogy az elmúlt évben növekedett a kézműves sörök iránti kereslet, most már külföldre is szállítunk a termékeinkből”.

Hogy egy esetleges áfacsökkentés után mennyivel lenne olcsóbb a csapolt sör, a %% napilap pénteki számából kiderül!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?