MANIMÉKER

Végre jó esély van arra, hogy olcsóbbak legyenek a lakások!

Mégsem négy év alatt vezetik be a lakásépítés áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentését, hanem akár már jövőre. De vajon tényleg olcsóbbak lesznek ezáltal a lakások, vagy a különbözetet zsebre teszik a beruházók?
  • Szerző: M. Elek

Már jövőre 5 százalékra csökkenhet a lakásépítés mostani 27 százalékos áfája, vagyis nem lesz négyéves átmeneti időszak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A parlament már a héten elfogadhatja az erről szóló módosítást, írja az MTI. 

Varga szerint az áfa csökkentése révén az eddigi, évi 8-9 ezer új lakás helyett akár 14 ezer is épülhet. Ha az eddiginél 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

Miért jó a költségvetésnek az áfacsökkentés?

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület számításai szerint az áfacsökkentés miatt a költségvetésből kieső összeg három csatornán folyna vissza a rendszerbe:

1. Egy lakás megépítése 4 új munkahelyet hoz létre az építés idejére, ami 40 ezer új munkahelyet jelentene, 10 ezer új lakással számolva. Így az új munkahelyekből 13 milliárd forint szja folyna be a kasszába.

2. Kevesebb közmunkást kell majd foglalkoztatni, hiszen az építőipar jelentős részben betanított segédmunkások számára kínál majd munkalehetőséget. Ezek az emberek pedig inkább fognak házakat építeni, mint utcát sepregetni. Lekerülnek tehát a közmunka után fizetendő terhek a költségvetés válláról.

3. Fellendül a használt lakások kereskedelme, mert az új lakások építésével növekszik a kínálat, az árak pedig csökkenni fognak. Ezáltal több illeték fog befolyni a költségvetésbe.

Olcsóbbak lesznek a lakások, vagy lenyelik különbözetet?

Számos szakértő nyilatkozott korábban az index.hu hírportál számára: szerintük az bizonyos:

Sokkal nagyobb választék lesz a használt és új lakások piacán, de ez nem jelenti azt, hogy sokkal olcsóbbak is lesznek.

Más elemzők szerint viszont tényleg árcsökkenés jöhet. A hamarosan elinduló építkezési láz pár év múlva lefut, és eladóvá válnak az addig felépülő lakások, így némileg alacsonyabbak lesznek az új és használt lakások.

Egyes szakértők már 2016-ra a lakásárak 8-10%-os árcsökkenését és a kínálat szélesedését várják.

A 22 százalékpontos áfacsökkentés 2016-ban, egy  20 milliós ingatlan esetén az árat 16,5 millióra mérsékelné, de csak abban az esetben, ha a beruházó az áfacsökkentés mértékét nem "nyeli le". 

De legyünk reálisak, hiszen, jó magyar szokáshoz híven, ha a beruházók megtehetik, hogy nem érvényesítik az árban az áfacsökkentést teljes mértékben, akkor meg is fogják tenni. Vagyis jobb esetben csak pár százalék lesz az árcsökkenés valódi mértéke. De ne legyen igazunk!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?