MANIMÉKER

Zabálja a hőség a benzint? Így vezess a forróságban!

Eszi az üzemanyagot a légkondi, a forróság viszont kicsinálja az egészségedet. Akkor mi legyen?
címkék:

A napon parkoló kocsiban kegyetlen a hőmérséklet! 35 fokos kánikulában 70-80 fok is lehet odabent! Azonnal indítanád a légkondit amikor beszállsz,

de ez a legnagyobb hiba, amit tehetsz!

Ilyen nagy hőmérséklet-különbség leküzdéséhez hihetetlenül sok üzemanyagot használ a motor. Ne a légkondit kapcsold be, hanem húzd le az összes ablakot, és indíts hamar! Ahogy megindul a légáram, kifújja a szél a forró levegőt a kocsiból. Majd húzd fel az ablakokat, és csak ekkor kezdd el hűteni az utasteret.  

Víz mindig legyen nálad!

Az sem mindegy, hogy miben, illetve mikor ülsz autóba. A déli órák a legdurvábbak. Indulás előtt, útközben legfeljebb könnyű ételeket fogyassz, ellenben igyál bőségesen folyadékot! Ha hosszabb útra indulsz, tarts pihenőt két óránként, és öltözz minél könnyebb, jól szellőző ruhába!

Tikkad a sofőr, tikkad a járgány

Autós nyaralás előtt ellenőrizd a motorolaj és a hűtőfolyadék szintjét, szükség esetén tölts utána! Az abroncsokat se hanyagold el, a melegben lágyabbak, így jobban tapadnak, és egyúttal sérülékenyebbek is!

Dugóban várakozni mindig kínszenvedés, de ha rossz a légkondi, életveszélyessé is válhat.

Ezért ha hosszú útra indulsz, ellenőriztesd a klímaberendezést, tisztíttasd ki a pollenszűrőt, szükség esetén töltsd fel a légkondicionálót hűtőközeggel!

Kicsinálhatja egészségedet a légkondi

És ha már itt tartunk: ne vidd túlzásba a légkondit! Mindig úgy állítsd be, hogy az elérni kívánt belső hőmérséklet ne legyen durván alacsonyabb a külsőnél! Ha kint negyven fok van, bent pedig 21-et szeretnél, nem csak az üzemanyag-fogyasztásod ugrik meg drasztikusan, de mindez ártalmas lehet az egészségedre is. Amikor kiszállsz, pörölyként sújt le rád a hőség, és abból baj lehet. Ne kockáztasd a hőgutát!

címkék:
És ezeket olvastad már?