Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.22.

Már most érdemes klímát választani! (X)

Uborkaszezon kezdődik a hűtő-fűtő klímák piacán, amit érdemes kihasználni, ha ilyen berendezésre van szükségünk. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mit érdemes tudni klímaberendezés vásárlása előtt.

A klíma sokak számára „életmentő”, hiszen a legforróbb nyári napok és éjszakák szinte elviselhetetlenek a társasházakban. Ilyenkor egyedül a klímaberendezés képes felüdülést hozni. Noha első pillantásra igencsak egyformának tűnnek ezek a készülékek, valójában cseppet sem mellékes, melyiket választjuk.

Érdemes a legelején kezdeni. Műemlékvédelem alatt álló társasházak esetén a kültéri egység elhelyezése nem megengedett, így a klasszikus split klímákról le kell mondani. Ha ilyen házban lakunk, alternatív megoldásra van szükség; ilyen esetben a mobilklímák között érdemes keresgélnünk. Ezek a készülékek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek: egyszerűen és gyorsan üzembe helyezhetők, bizonyos mértékig mozgathatók, és még olcsóbbak is.

Forrás: Pixabay

Ugyanakkor két hátrányos tulajdonságot meg kell említeni velük kapcsolatban, ami új megvilágításba helyezi őket; mivel a készülékek a split klímákhoz hasonló elven működnek, a hőcsere miatt kivezetésre van szükségük, illetve alacsonyabb hatékonyságra képesek. Abban az esetben érdemes a mobil klímák mellett dönteni, ha split klíma beszerelésére nincs lehetőség.

A 2013 után kereskedelmi forgalomba kerülő split klímák kivétel nélkül inverteres megoldással készülnek. Az áramfelvétel szabályzásának köszönhetően ezek a készülékek jelentős energiamegtakarításra képesek.

Persze a split klímák esetében is fontos kérdés a teljesítmény. Gyakorlatilag ez határozza meg, mekkora szoba hűtésére lesz alkalmas a készülék. A legegyszerűbb ajánlás szerint minden egyes négyzetméterre 0,1 kW teljesítményt érdemes számolnunk, legalábbis abban az esetben, ha a szóban forgó szoba átlagos adottságokkal rendelkezik. Nem megfelelően hőszigetelt tetőtéri helyiségek esetében azonban ennél nagyobb teljesítményre lehet szükség.

További tulajdonságokra is figyelmet kell fordítani. Kiemelten fontos az energiaosztály kérdése, hiszen ez határozza meg, hogy a klímánk működtetése mekkora költségekkel jár. Ne felejtsük el, hogy idén megváltozott az energiaosztályok besorolása, így az új és a régi készülékek összehasonlítása nem lehetséges egyszerűen. Általánosságban viszont elmondható, hogy érdemes minél magasabb energiaosztállyal rendelkező berendezést választani, hiszen ezek az évek során komoly megtakarítást hozhatnak, különösen abban az esetben, ha fűtésre is használni szeretnénk őket.

A zajszintre abban az esetben kell kiemelt figyelmet fordítanunk, ha a berendezést pihenés vagy csendes tevékenység közben is működtetni szeretnénk. Nagyjából 20 dB érték alatt beszélünk kifejezetten halk készülékről, 35-40 dB felett pedig zavaró zajra kell számítani.

Egyes helyiségek esetében kifejezetten szükséges lehet a párátlanítás; ha a ruhaszárítással, főzéssel, vagy más tevékenységgel felszabaduló pára gyakori problémát jelent, akkor párátlanító funkcióval rendelkező készüléket érdemes választani. Ennek köszönhetően megelőzhetjük a penészgombák elszaporodását, illetve csökkenthetjük a légúti megbetegedések kialakulásának veszélyét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

life.hu

Friss fotó készült Diana hercegné végső nyughelyéről: különleges pillanatban örökítették meg

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!