Létrehozva: 2020.03.12.

Jár fizetés a karantén alatt? Segítünk eligazodni a jogi útvesztőben

Mikor kapjuk meg például a teljes fizetést, mikor nem kapunk egy fillért sem és mikor vagyunk jogosultak táppénzre vagy betegszabadságra?

A koronavírus terjedése miatt egyre több munkahelyen vezetnek be óvintézkedéseket, de sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, jogilag mit tehetnek meg ilyenkor a munkáltatók, és azzal is kevesen vannak tisztában, milyen jogai vannak munkavállalóként.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

Ha beteg valaki, egyértelmű a helyzet

Aki beteg, fertőzött, akkor nem mehet be dolgozni és táppénzt fog kapni a távolmaradása idejére. Szintén kap valamilyen juttatást az, aki a fertőzés gyanújával kórházi karanténban van.

Többfajta karantén létezik

Karantént rendelhet el többek között a tisztifőorvos – ezt hívják járványügyi zárlatnak –, de a munkáltató is dönthet úgy, hogy a koronavírus miatt arra utasítja a dolgozóit, maradjanak otthon.

 

Mi a helyzet akkor, ha a hatóság rendeli el a karantént?

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a dolgozóknak nem jár fizetés Viszló László munkajogász szerint. Ellenben akit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”, táppénzre jogosult a törvény értelmében. Aki pedig karantén közben megbetegszik, átkerül betegszabadságra, amíg ki nem merül a kerete. Ez 15 napot jelent és ennek lejártával ismét táppénzt kapnak a karanténban lévők.

Mindez csak akkor igaz, ha a munkáltató átmenetileg nem tud más munkakört adni a dolgozóinak, amit karanténban is el tudnak végezni – hívja fel a figyelmet a D.A.S. jogvédő iroda. Könnyebbség viszont, hogy aki például külföldön kerül karanténba vagy betegszik meg, nem 5 napja lesz arra, hogy ezt leigazolja a munkáltatójának – ez kell ahhoz, hogy valaki táppénzt kapjon –, hanem akár egy hónapja is.

 

Mennyi időre kötelezhet minket a főnök, hogy karantén idején más munkakörben dolgozzunk?

A munka törvénykönyve szerint ennek időtartama naptári évenként nemhaladhatja meg az összesen negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy a háromszázötvenkét órát.

 

Van, akinek hatósági karantén alatt is dolgoznia kell

A törvény értelmében karantén alatt dolgoznia egyébként azoknak kell, akik nem betegek, tudnak távmunkában, otthonról dolgozni vagy pedig a munkahelyük és lakóhelyük egyaránt a karantén területén helyezkedik el és a hatóság nem rendelt el például kijárási tilalmat.

 

Mit tehet a munkáltató járvány idején?

Betegszabadságra, táppénzre nem küldheti a dolgozóit, mivel nincs hozzá jogköre. Szabadságra sem kötelezheti jogszerűen a dolgozóit egy cég sem – ha csak nem szól erről 15 nappal előre –, viszont a munkáltató dönthet úgy, hogy távmunkában (home office) történő munkavégzésre kötelezi a dolgozói. Ilyenkor, ha a dolgozóknak ez többletköltséget jelent, azt is ki kell fizetni.

 

Mennyi a fizetés a karantén ideje alatt?

Keresőképtelenség esetén a szabályok szerint a betegszabadság idejére a távolléti díj 70%-ára, majd a táppénz összegére jogosultak a munkavállalók. Akinek a karantén alatt is dolgoznia kell, akár úgy, hogy más munkakörre kötelezte a főnöke, az legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre lesz jogosult.

Dönthet úgy is a munkáltató, hogy nem kell munkát végezniük a munkavállalóknak. Ilyenkor a D.A.S. szerint a felek megállapodhatnak a fizetés összegében, de alapesetben abból kell kiindulni, hogy a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, aminek, ha nem tesz eleget, a teljes alapbért ki kell fizetnie. Ez visszafelé is igaz, vagyis a dolgozóknak munkavégzési kötelezettségük van, aminek, ha nem tesznek eleget – például mert karanténba kerül külföldön –nem jár a fizetés, maximum a táppénz.

Ha a karantén a munkahelyet érinti, de a dolgozó lakóhelyét nem, akkor viszont a munkáltató nem tud eleget tenni a foglalkoztatási kötelezettségének. Ugyanez igaz abban az estben is, ha bemennek dolgozni az emberek, de a karantén miatt elfogy a raktáron lévő nyersanyag, így a cégnél nem tudnak tovább termelni. Ilyenkor is jár a pótlékok nélküli fizetés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MELÓ

Magas fizetést szeretnél, de nincs diplomád? Ne csüggedj! Mutatjuk a trükköket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor

MANI

10 dolog, amivel érdemes tisztában lenni a lakásbiztosításokkal kapcsolatban

MANI

Újabb csomagolóanyagokat tiltana be az EU

MANI

Az Év Magyar Autója 2024: Íme, a nyertesek