Létrehozva: 2020.05.01.

Melyik a legjobb dobozos margarin? Nem a drágább nyert

A Nébih legújabb terméktesztjén a dobozos margarinokat vizsgálta, összesen 17-et. Ezek között volt laktózmentes, vegán és vitaminnal dúsított is. Így teljesítettek a termékek a teszten.

Szerző MZ/X

A dobozos margarin a háztartások egyik alap élelmiszere. Vásárláskor több háziasszony kosarába bekerül. Vannak, akik a vaj alternatívájaként választják. Sokak a szendvicset el sem tudnák képzelni nélküle. A hatóság termékteszt-oldalán, a Szupermentán megjelent teszt készítői sokféle dobozos margarinnal találkoztak a boltokban, az ízesítetten át a sós termékekig. Vizsgálat alá a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39-60% zsírtartalmú margarinok kerültek.

Fotó: Pixabay

Mit vizsgáltak a szakemberek?

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták a termékek zsírtartalmát, tartósítószer tartalmát (szorbinsav, benzoesav), a vitamintartalmukat, a laktóz és a tejfehérje szintjét, a fémszennyeződést, és ahol ezt feltüntették, az omega-3, omega-6 zsírsav tartalmat.

Milyen eredményre jutottak?

A vizsgált margarinok zsírtartalma 39% és 60% között mozgott. Ezt az értéket igazolták is a vizsgálatok. A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt, mivel a víz-olaj emulzió könnyen romlik. Ennek megakadályozásához például kálium-szorbátot használnak. Ez gátolja a penész- és élesztőgombák szaporodását. A vizsgált margarinok közül a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. Az eredmények alapján egyik termékben sem volt több ebből az anyagból, mint amennyit a törvények megengednek.

A vitaminok hozzáadása nem kötelező a margarin gyártásakor, azonban általánosan elterjedt gyakorlat. Amennyiben vitaminnal dúsítják a margarint, akkor a gyártónak az uniós rendelet szerint meghatározott minimum mennyiséget hozzá kell adnia a termékhez, amit a teszt eredménye szerint meg is tettek. A vizsgált minták mindegyikében volt A- és D-vitamin. Emellett 11 mintában volt E-vitamin, 5 margarinban B1 és B2-vitamin, 6 margarin pedig B6 és B12 vitaminokat, illetve 4 termék folsavat (B9-vitamin) is tartalmazott.

A termékeken kiemelten fel kell tüntetni az allergén összetevőket is, például a laktózt (tejcukor) és a kazeint (tejfehérje), mivel ezek elfogyasztása is okozhat arra érzékenyeknél egészségügyi panaszokat. Ennek a kritériumnak is minden termék megfelelt.

Az ólom és réz a margarinok alapanyagát adó növényekben fordulhatnak elő, amelyek a környezetükben megtalálható fémeket el tudják raktározni. Emiatt hazai és uniós rendeletek szabályozzák a réz, illetve az ólom megengedhető felső határértékét a termékekben. A vizsgált margarinok közül véletlenszerűen kiválasztva öt termék ólom-, és négy termék réztartalmát vizsgáltak meg a laborban és mindent rendben találtak a szakemberek.

Melyik a legjobb margarin a vizsgált 17 közül?

A laborteszt mellett ezúttal is végeztek kedveltségi vizsgálatot is, amin szakértő és laikus kóstolók is részt vettek. A termékek értékelése vak-kóstolásos módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja.

A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a margarinokat: külső megjelenés, szín, illat és íz. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a margarinok íze volt, melynek értékelése során a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal végzett az élen. A második legfontosabbnak ítélt jellemző, az illat pontozása során szintén ez a margarin diadalmaskodott.

Az összesített értékelésben is a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal (478 Ft) állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal (1038 Ft) végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal (1573 Ft) léphetett fel.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

magyarnemzet.hu

Lejárt lekvárt osztogat az újpesti baloldal, hibajavítóval fedték el a dátumot

metropol.hu

"Azt gondoltam, 19 évesen majd jól becsajozom" - házasságáról vallott az olimpiai bajnok magyar pólós

vg.hu

Hivatalos: májusban nyitják meg ez első budapesti Primark-üzletet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!