Létrehozva: 2018.11.29.

Ne higgyünk el mindent: tévhitek és az igazság az orvosi kutatásokról

Naponta újabb és újabb kutatási eredménnyel sokkolnak minket, amelyek alapjaiban rengetik meg az eddig ismert világunkat. Most akkor nem hordhatjuk a zsebünkben a telefont? Ha pedig nem akarunk öregedni, elég vacsora után vörösbort inni? Mi igaz és mi nem? A Ripost ebben segít most.

Szerző Ripost

Nem kell azonnal elhinnünk mindent, csak mert tudósok mondták – figyelmeztetnek a belga Tényeken Alapuló Orvoslás Központ orvosai. Összegyűjtöttek pár vizsgálatot és azt is megmutatják, mi igaz az egészből.

A vörösbor lassítja az öregedést

Tévhit: A vörösborban lévő vegyületek, antioxidánsok lassítják az öregedést. Amerikai kutatók ezt az elméletet úgy próbálták igazolni, hogy egereknek a vörös szőlőben található resveratrolt adták. Az eredmények pedig bebizonyították, hogy valóban hatásosan gátolja az izom- és idegsejtek károsodását, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot.

Az igazság: Jó lenne, ha igaz lenne! A kutatás során ugyanis az egereknek kilónként 400 milligramm resveratrolt adtak naponta. Egy liter vörösborban pedig 0,2-12,6 milligramm van. Tehát egy felnőtt, 70 kilós embernek naponta 28 grammra lenne szüksége – amely több mint 2000 liter bort jelent. Naponta.

A mindennapos hideg zuhany egészséges

Tévhit: Az amszterdami Akadémiai Egészségügyi Központ azt akarta bebizonyítani, hogy a napi hidegvizes zuhany erősíti az immunrendszert. 300 önkéntest négy csoportra osztottak: az első csoport meleg vízzel fürdött, a második csoportnak 30 másodpercre, a harmadiknak 60 másodpercre, a negyediknek 90 másodpercre kellett hideg zuhanyt venni. Az eredmények azt igazolták, hogy a hideg vizes csoportok tagjai ritkábban voltak betegek.

Az igazság: A kutatás nem tudta bebizonyítani minden kétséget kizáróan, hogy a hideg víztől erősödött az immunrendszer, hiszen nem vizsgáltak más körülményeket.

A mobiltelefon csökkenti a termékenységet

Tévhit: A szakértők arra figyelmeztették a férfiakat, hogy aki a nadrágzsebében hordja a mobilját vagy naponta egy óránál többet beszél telefonon, annak kétszer nagyobb eséllyel csökken a terméketlenség szintjére a spermaszáma.

Az igazság: A tanulmányban 80 férfi vett részt, amely kisszámú mintavételnek számít. Az is kiderült, hogy az egy óránál többet beszélő férfiak 39%-ánál egyáltalán nem volt spermiumszám-csökkenés. Akik pedig az ing- vagy nadrágzsebükben hordták a telefont, egyáltalán nem károsodtak.

Az e-cigaretta segít leszokni a dohányzásról

Tévhit: A brit tudósok 170 ezer embert kérdeztek ki, hogyan szoktak le a dohányzásról. 18 ezren azt vallották, hogy az elektromos cigaretta segített nekik.

Az igazság: Az tény, hogy azzal tesszük magunknak a legnagyobb jót, ha lemondunk a dohányzásról, és az eredményt tekintve mindegy az eszköz. Azonban nem szabad azt hinni, hogy az e-cigaretta nem káros az egészségre, hiszen a függőséget okozó nikotin ugyanúgy megtalálható benne, ha a kátránytól meg is szabadulunk. A nikotint tartalmazó patronokban lévő folyadékok (aromák, vivőanyagok, tartósítók, antioxidánsok, stb.) összetétele, az emberi szervezetre gyakorolt hatása pedig még nem eléggé ismert.

A csirkehúsleves hatékony a megfázás ellen

Tévhit: A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb - és legnépszerűbb - népi gyógymód a húsleves. Az Egyesült Államok kutatóinak tanulmánya szerint a csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit.

Az igazság: Egy tányér leves mindenképpen jót tesz, ha meg vagyunk fázva. A forrós leves gőzét belélegezzük, amely a nyálkahártyáknak tesz jót, a folyadékra pedig szüksége van a szervezetnek. Azonban embereken sosem kísérleteztek, csupán laboratóriumi környezetben végezték a kutatást. A szakértők szerint azonban ártani semmiképp sem árt a húsleves. Ha megfáztunk, mindenképp pihenjünk és egy hét alatt kiheverhetjük a betegséget még akár gyógyszer nélkül is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!