Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.05.

Ha nem figyelsz, megbüntetnek – elindult az idei lomtalanítási szezon

Zajlik a fővárosban a lomtalanítás, amit a Fővárosi Közterület-fenntartó végez. Minden, megfelelő módon kihelyezett, felesleges dolgot elszállítanak, de aki nem tartja be a szabályokat, az több tízezres bírságra számíthat.

A meghatározott időpontokban történő lomtalanítás díjmentes, de megvannak a maga szabályai, amik be nem tartása pénzbüntetéssel jár. Tilos például a lomtalanítási gyűjtőpontokra kommunális hulladékot, ipari, mezőgazdasági tevékenység közben keletkezett hulladékot, sittet vagy más építési törmeléket, vegyszereket és egyéb veszélyes hulladékokat, gumiabroncsot, zöldhulladékot, szenet, hamut, földet, üveget, papírt, műanyagot és fémet kitenni.

Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Az üveget, műanyagot, papírt, fémdobozokat, vagyis az újrahasznosítható csomagolási hulladékot az erre a célra fenntartott szelektív kukákba vagy gyűjtőszigetekre, a veszélyes hulladékokat pedig az ilyenkor ideiglenesen kijelölt gyűjtőpontokra kell vinni.

 

A veszélyes hulladékot is elviszik, de nem a lomokkal együtt

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok átvételére az FKF minden lomtalanítási körzethez biztosít egy ideiglenes gyűjtőpontot. Ennek a helyszíne a lomok kihelyezésének időpontját tartalmazó levelükben található. A leadás a megjelölt napon ugyancsak díjmentes.

A kijelölt gyűjtőpontokra el lehet vinni az otthon összegyűlt sütőolajat (fejenként maximum 15 litert), festékmaradékot, oldószereket és hígítókat (maximum 5 litert), olajos műanyagflakont (legfeljebb 5 kilogrammnyit), használt akkumulátorokat (maximum 3 darabot), gumiabroncsot (legfeljebb 8 darabot) és gyógyszerhulladékot (maximum 1 kilót).

 

A lomok kihelyezésének módja

A lomokat úgy kell az utcán elhelyezni, hogy az se a gyalogosok, se az autósok közlekedését ne zavarja, viszont a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthető legyen, továbbá ügyelni kell arra is, hogy a lomok a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsák – olvasható a lomtalanítási tájékoztatóban.

 

A 2020-as lomtalanításról

Idén az V. kerületben kezdődött az akció, március 4-11-ig pedig a XIII. kerületben lehet majd kirakni a hulladékot. Az FKF nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy az itt jelzett időszak a kerület egészét érintő időintervallum. Az adott ingatlant érintő pontos időpontról a lakosok a postaládájukba eljuttatott levélből tájékozódhatnak.

Fontos tudnivalók, szankciók

A lomokat egy adott napon 18 óra után lehet kitenni. Aki ezt megszegi, az közterület-szennyezési szabálysértést követ el, amiért akár 150 ezer forintos büntetésre számíthat. Azt sem árt tudni, hogy a lomtalanításról elvitt tárgy lopásnak és bűncselekménynek minősül, amiért börtönbüntetést is kiszabhat a hatóság.

Fontos információ lehet még, hogy a lomtalanítást követően a közterület-fenntartók elvégzik az úttest takarítását, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége.

 

Mit tegyünk, ha a lomizók mindent összeborogatnak, szétdobálnak?

A közterület-felügyelők és a rendőrök is igyekeznek fellépni a lomizókkal szemben, mivel azok bűncselekményt követnek el, de a legtöbbet maguk a lakosok tehetnek ellenük azzal, hogy csak a megjelölt időpontban teszik ki a hulladékokat, nem napokkal korábban. Így a lom legfeljebb egy éjszakát van közterületen.

Év közben is meg lehet válni a feleslegtől

2016 nyarától lehetőség van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható használati tárgyakat, bútorokat ne a lomtalanításkor tegyük ki a közterületekre, hanem ingyenesen leadhassuk a főváros két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában. Ezek a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166., illetve a XVIII. kerület, Besence utca 1/A. szám alatt találhatók.

A másik lehetőség az úgynevezett egyedi és eseti lomtalanítás megrendelése az FKF-től, amit egész évben, soron kívül is meg lehet rendelni a cégtől, ezért viszont fizetni kell.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

life.hu

Mindenkiben Angelina Jolie-t keresi Brad Pitt? Barátnője pont úgy néz ki, mint a színésznő

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-