PANASZKÖNYV

Neked is járhat ingyen szemüveg!

Aki képernyő előtt dolgozik, annak veszélyben a szeme: a cégednek fizetnie kell!

Ha napi négy óránál többet monitor előtt dolgozol, akkor védőszemüveget kell kapnod - persze csak ha szükséged van rá.

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító esettanulmányai között szerepel egy ügy, amikor egy közalkalmazott, tehát hivatalban dolgozó ügyfelük igényelt szemüveget. A munkáltató el is ismerte, hogy jogos lehet a dolog, mégsem fizette ki a számlát: arra hivatkoztak, hogy erre náluk nincs belső szabályzat.

Az egész nap számítógép előtt ülő dolgozó ezt nem hagyta annyiban: ügyvédhez fordult, így a végén a hivatalon a szemüveg árának a többszörösét hajtották be: a számlához hozzájött az ügyvédi munkadíj, a késedelmi kamat, az illeték és a végrehajtói díj is. 

Pedig a szabály egyértelmű: a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló rendelet (50/1999. (XI.3.) EüM) előírja, hogy pontosan milyen esetben kell a munkahelynek kifizetnie a dolgozó szemüvegét.

6. § Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

Egyszerűbben fogalmazva: a munkahelyednek kétévente biztosítania kell egy szemvizsgálatot, ahonnan szakorvoshoz utalhatnak. Ha ő megállapítja, hogy a szemed a folyamatos monitorhasználattól romlott el vagy romlott tovább, akkor a szemüvegedet a munkahelyednek kell állnia!

A rendelet persze nem arról szól, hogy a cégnek a legdivatosabb és legdrágább keretet is zokszó nélkül ki kell fizetnie, úgyhogy vásárlás előtt mindenképpen egyeztess a főnököddel vagy a munkaügyes kollégával!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?