Létrehozva: 2017.09.15.

Rengeteg pénz, rengeteg lehetőség a gazdaságban

Több száz milliárd forintnyi uniós pénz és több száz MFB Pont várja a fejleszteni vágyó cégeket. Érdemes most bõvíteni, különösen az építõiparban és a logisztikai szektorban, ugyanis az egész régió növekedési esélyei jók.

Összesen mintegy 1000 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában a 2014-2020-as uniós időszakban. Idén a tavaly átadott 442 MFB Pont mellé országszerte újabb kétszáz nyílik. Ezek a kiemelt bankfiókokban kiépített ügyfélpultok végzik az európai uniós és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelek elosztását.

A források öt területet támogatnak kiemelten: a kutatás-fejlesztést és az innovációt, a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás és a mobilitás ösztönzését, az infokommunikációs és e-technológiák használatának fokozását, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést.

Tavasszal a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében már az összes pénzügyi eszköz felhívás megjelent

– sorolja a kínálkozó lehetőségeket Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója. Mint mondja: különösen figyelnek arra, hogy segítsék az ország kevésbé fejlett térségeinek előrelépését. A mikro-, kis- és középvállalkozások főként olyan kombinált termékekre pályázhatnak, amelyekhez a hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is párosul.

Kivételes gazdasági helyzet a mostani. Alacsony a kamatszint és bőséges az elérhető források mennyisége. Érdemes élni a kínálkozó lehetőségekkel 

– véli Lukács János, a pályázatírással és projektmanagementtel foglalkozó Vanessia Kft. ügyvezetője.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások e pillanatban is szerezhetnek pénzt infokommunikációs és mobilfejlesztésekre, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésére, licensz vásárlásra, de napelemes, napkollektoros rendszerek telepítésére vagy brikettel, pellettel, faaprítékkal működő kazánrendszerek kiépítésére is. „Az infokommunikációs források nagy segítséget nyújtanak a vállalatirányítási rendszerek korszerűsítésében vagy bevezetésében, a belső folyamatok hatékonyabbá tételében, az e-kereskedelmet támogató programok, szoftverek beszerzésében. Az energetikai pályázatok fő célja pedig az energiahatékonyság növelése és a megújulók arányának növelése” – magyarázza Lukács János.

Egy 40 milliárd forint keretösszegű pályázat képzési projekteket karol fel akár nulla százalék önrésszel. Ez a kiírás nagyvállalatok számára is elérhető. Nekik ugyanakkor érdemes most például kutatás-fejlesztési projektek finanszírozásában is gondolkodni.

Már csak azért is fontos mindez, mert a régiós kilátások is jók, és minél nagyobb, minél modernebb egy magyar cég, annál több lehetősége nyílik akár külföldön is.

A Coface, a világ vezető hitelbiztosítójának elemzése szerint a vállalati csődök száma 2016-ban 6, 2015-ben 14 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Előrejelzésük szerint a fizetésképtelen gazdasági társaságok száma ebben az évben további 3,9 százalékkal csökken a közép-kelet-európai térségben, jövőre pedig újabb 2,3 százalékkal. Közben pedig az átlagos GDP-növekedés idén is elérheti a 2,9 százalékot a közép-kelet-európai régióban.

A munkanélküliségi mutatók alacsonyak, a makrogazdasági helyzet kedvező, a bérek emelkednek, aminek hatására a fogyasztás nő, és beindultak a nagy állami projektek is” – mondja Póka Valentin, a Coface országigazgatója.

Különösen az építőipar, a szállítás, a gép- és építőanyag gyártás, illetve az itt dolgozó cégek vannak jó helyzetben 

– teszi hozzá.

Erről és számos más, a vállalkozások számára kulcsfontosságú témáról volt szó a HG Media szeptember 15-i Fókuszban: Fejlesztés és versenyképesség című konferenciáján.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor