Létrehozva: 2020.12.07.

Sztártudósok mutatták be a jövőt a Future Talks powered by MVM eseményén

A mesterséges intelligencia egységes definíciója nem létezik, az azonban biztos, hogy a következő években az élet minden területén egyre több intelligens géppel találkozik majd az emberiség – értettek egyet a Future Talks powered by MVM exkluzív online talk show résztvevői, köztük Neil deGrasse Tyson világhírű sztártudós. A beszélgetés jövőre Budapesten folytatódhat. Támogatott tartalom.

Szerző RIPOST

Mit tartogat számunkra a jövő? Kíváncsiak vagyunk? Hogyan definiálhatjuk a Mesterséges Intelligenciát? Miben változtatja meg az életünket? Mik a veszélyei? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a mesterséges intelligencia (MI) világhírű sztárszakértői a Future Talks powered by MVM nemzetközi online talk show-n. Kiderült, hogy ugyan emberi érzelme vagy erkölcse nem lesz, a legtöbb feladatot azonban el tudja majd végezni helyettünk a mesterséges intelligencia.

Forrás: MVM Zrt.

A mesterséges intelligencia összességében pozitív hatással lesz az emberiség életére, ugyanakkor komoly szabályrendszert kell kialakítani köré, hogy kordában tartsuk” – mondta Neil deGrasse Tyson világhírű asztrofizikus a Future Talks powered by MVM online interaktív talk show-n. A szakember szerint a szabályozott és folyamatos fejlődés a legfontosabb az MI szempontjából, amiben az országokat vezető kormányoknak van nagy felelőssége. Hasonlóan látja Stuart J. Russel, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora, aki szerint ki fog alakulni a mesterséges általános intelligencia (Artificial General Intelligence), ami az emberi fejlődés egyik nagy történelmi pillanata lesz.

„Ha jól végezzük a munkánkat, akkor ez egy nagyon pozitív momemtum lesz, korlátlan előnyökkel, az emberiség aranykorát hozhatja el” – tette hozzá.

Buzsáki György, világhírű agykutató szerint ugyanakkor az emberi elme a lehető legbonyolultabb mesterségesintelligencia-eszköz. „Az elképzelhető, hogy a gépek bizonyos tekintetben okosabbak nálunk, de összességében biztosan nem azok. Ettől még nagyon távol vagyunk” – fogalmazott.

Forrás: MVM Zrt.

„Körbevesz minket, ott van a gépeinkben Az MI-vel szembeni bizalom meglehetősen alacsony szinten áll, ráadásul sokszor nagy a hisztéria is a téma körül. Sok szó esik az algoritmusokról, digitalizációról, de az embereknek kevés információjuk van arról, hogy mit jelent valójában a mesterséges intelligencia” – mondta Tilesch György, az esemény moderátora, az egyik legkeresettebb nemzetközi MI-szakértő.

Tehát körbe vesz bennünket, benne van a gépeinkben, információkat kapunk a szokásainkról ezt csinálja a mesterséges intelligencia. Mennyire megbízható? Ott van, de hétköznapi emberként milyen gyakran találkozunk vele például a gépjárművek példájánál maradva? Rengeteg példa van, amikkel a média nem foglalkozik.

Forrás: MVM Zrt.

Stuart J. Russell úgy látja, olyan gépeket alkotunk, amelyek automatizálják a különböző céljain elérésének módjait. Az önvezető autó például eldönti majd, hogy hogyan, milyen úton juttatja el utasát biztonságban a kívánt helyszínre. A közlekedés automatizálása kapcsán Kishonti László, az AImotive alapító-vezérigazgatója elmondta, a mesterséges intelligencia akár 20 éven belül már uralhatja a közlekedést. A következő 5-10 évben a piaci forgalomban lévő önvezető járművek esetében már lehet majd arról beszélni, hogy a jármű ki tud állni a parkolóból, de valódi, éles forgalomban önállóan részvevő járművekről ekkor még nem beszélhetünk. „Az önvezető autó elsődleges szempontja az lesz, hogy életben tartsák utasukat, és csak másodsorban gondolkodnak majd a leggyorsabb útvonalban. A gépek ugyanakkor gyorsabban gondolkodnak, jobban érzékelik a környezetet, mint az emberek, ezért az önvezető járművek elfogadottsága gyorsabban alakul majd ki, mint az MI más alkalmazási területei iránti bizalom.

A közlekedésen kívül a ma ismert munkakörök jó részét a gépek el tudják, vagy el fogják tudni végezni. Ma is van több olyan terület, ahol az MI jól alkalmazható: ilyen például a tartalomgyártás, ma már gépek írják az online hírek egyharmadát. De a gépek már festenek és verseket is írnak. Stuart J. Russel elmondta, a mesterséges intelligencia ma már képes tartalmakat szelektálni a Facebook vagyéppen a Youtube algoritmusa alapján. „Ez pedig óriási hatást képes gyakorolni, az algoritmusok bizonyos irányokba képesek terelni az embereket, néha akár extrém irányokba is” – fogalmazott.

Tudj meg mindent a jövődről: www.mvmfuturetalks.hu

„Folytathatjuk ezt jövőre Budapesten? Még soha sem voltam a magyar fővárosban” – vetette fel Neil deGrasse Tyson a Future Talks powered by online MVM talk show lezárásakor. A mindannyiunk életét befolyásoló mesterséges intelligencia egy olyan téma, amelyről nem lehet eleget beszélni. A talk show megszervezésével a szervezők célja volt, hogy mindenki számára érthetően bemutassák a technológiát, amely a hétköznapok mellett minden iparágban, így az energetikában is gyökeres változásokat hoz. Neil deGrasse Tyson felvetése egybevág az MVM céljaival is, így abban mind a résztvevők, mind a szervezők egyetértettek, hogy érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy 2021-ben ismét bemutathassák a jövő egy szeletét, ismét a legfontosabb sztárszakértők felvonultatásával, akár már valóban Budapesten.

Támogatott tartalom.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Fradista gól is kellett az európai foci csodájához

mandiner.hu

Magyar Péter, a baloldal bántalmazó Messiása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

travelo.hu

Kilőtték a szlovákiai Liptószentmiklóson öt embert megsebesítő medvét

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor