Létrehozva: 2018.09.14.

Tanévkezdés diákhitellel - érdemes-e felvenni?

"Szeptembertõl egyetemista a gyermekem!" Büszkeség a szülõknek, másfelõl sokaknak fejtörést okoz, mibõl finanszírozzák majd gyermekük felsõoktatásban töltött éveit. Jó hír a bizonytalanoknak: most érdemes diákhitelt felvenni. Magasabb felvehetõ hitelösszeg, kedvezõ kamatozás, egyszerû igénylés, törlesztési kedvezmények, vállalható visszafizetés - 17 éves fennállása óta a legkedvezõbb feltételekkel vehetõ igénybe a diákhitel. De lássuk csak, hogyan érdemes használni?

Mire kell?

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, amit bármire: albérletre, étkezésre, a saját szükségletei szerint költhet el a hallgató. A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag az önköltség kifizetésére fordítható, ez az összeget közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik be.

 

Kamat nélkül

A bármire elkölthető, a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata rekordalacsony, mindössze 2,30%, míg a képzési költségre felvehető Diákhitel2 0%-os kamattal igényelhető, azaz kamatmentes kölcsön.

 

Magasabb összeg

Februártól nőtt a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb összeg: már akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, így egy összegben tanulmányi félévenként 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Az a diák, aki szeretne egy tanévet pl. Erasmus program keretében külföldön eltölteni, két félévig terjedő időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét kérheti, ami 1 400 000 Ft.

 

Élethosszig tartó tanulás

Az eddigi 40. életév helyett 45 éves korig lehet kérni a diákhiteleket. Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a 40 év fölöttieknek is lehetőségük nyílik arra, hogy diákhitel segítségével finanszírozzák tanulmányaikat. Ezzel egyidejűleg a törlesztés legkésőbbi megkezdésének életkori határa is megváltozott, szintén 45 évre nőtt.

 

Törlesztés

A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. A törlesztés első két évében a minimálbér, a harmadik évtől a bruttó jövedelem meghatározott százalékát (4-11%) kell fizetnie az ügyfélnek, akik átlagban 8 év alatt fizetik vissza diákhitelüket.

 

Díjmentes előtörlesztés és egyéb kedvezmények

A diákhitel minden speciális élethelyzetre igyekszik ügyfélbarát megoldást kínálni. Ilyen például a bármikor, bárki által teljesíthető díjmentes előtörlesztés, mely akár a tanulmányok alatt is megtehető. A gyermeket vállaló édesanyák szintén számos kedvezményben részesülhetnek, adott esetben akár az egész tartozásuk elengedésre kerülhet. Fizetési nehézség esetén egyedülálló megoldások (pl. a törlesztőrészlet csökkentése) állnak rendelkezésre.

 

Online ügyintézés

Egyedülálló lehetőségként nem rabol időt többé az ügyintézés, a diákhitel igénylése egyszerű, elektronikus szerződéskötéssel akár néhány perc alatt elintézhető.  Az e-aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylés a Neptun felületen keresztül induljon és az igénylőnek legyen ügyfélkapus hozzáférése.

 

Kell-e nekem diákhitel?

Ha valaki még mindig bizonytalan, hogy számoljon-e diákhitellel, honnan kaphat iránymutatást? A www.diakhitel.hu honlapon elérhető Pénzügyi tájoló nevű alkalmazás pontosan ebben nyújt segítséget. A kalkulátorral könnyen kiszámolható az, hogy miként alakul egy diák tanulásának és megélhetésének teljes költsége. A Pénzügyi tájolóval ugyanakkor az egyes intézmények is összehasonlíthatóak, így könnyebb kiválasztani, hol éri meg a leginkább továbbtanulni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

mandiner.hu

Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!