Létrehozva: 2017.01.30.

Te tudod, mit jelent ez a 7 szimbólum? Íme, a megfejtés

A Bluetooth szimbólumát, a bekapcsolás (power) gomb vagy a béke jelét kivétel nélkül mindenki felismeri! Íme, a jelek mögötti történet! Miért is úgy néznek ki, ahogy?!

Az & jel

Az et-jel valójában egy logogramma, és az „és” kötőszót jelöli, a latin „et” betűiből álló ligatúra

A ligatúra, magyarul ikerbetű nyomdászati szakkifejezés.

Az időszámításunk előtti első században, az ókori római forrásokban már megtalálható ez a jel. Ebben az időben Ciceró egy nagy E és T betűkből álló szögletes szimbólumot használt. Később vált csak ívesebbé. A kalligráfia és a nyomtatás feltalálása növelte az elterjedését, és a római gyökerek miatt sok latin alapú ábécét használó nyelv átvette.

A szív szimbólum

Abban, hogy miért pont így ábrázoljuk stilizáltan a szívet, nem mindenki ért egyet. Vannak, akik szerint a tehén szívéhez való hasonlatosság miatt, mások a teknős szívének ábrázolásától eredeztetik, és egy igen merész elgondolás szerint azért így rajzoljuk ahogy, mert a férfi prosztata mintázatát utánozza, és/vagy a nők szeméremdombját.

A Biblia szerint a lelki élet és a szentlélek lakhelye, a keresztény szemlélet szerint egyenesen a Megváltó jelképe. Az Európában használt szív képi ábrázolásánál a vörös színt használják, utalva ezzel a vér színére, és a szenvedélyre.

A nyíllal átlőtt szív egy reneszánsz embléma, amihez tartozott egy mottó is: Amor vincint omina! (A szerelem mindent legyőz!)

A ma is használt ábrázolás a Katolikus Egyház álláspontja szerint a 17. század óta létezik, és egy francia apácának köszönhetjük. Valószínűbb azonban, hogy már hamarabb is ismert volt ez a fajta stilizált szív ábrázolás.

Ezekkel az elméletekkel még nincs vége a lehetséges magyarázatoknak! Azért így ábrázoljuk a szívet, mert:

  • a hattyúk udvarlás közben egymáshoz közeledő alakja. Sok kultúrában ugyanis ezek a madarak a szeretet és a hűség jelképei, mivel a hattyúk az általuk választott párjukkal maradnak csak életben.
  • a borostyánlevél alakja is „felelős lehet” a füzetek sarkába rajzolt szerelmes vagyok jelzés mai alakjáért.
  • A Bluetooth szimbóluma

    Elöljáróban két tény a jelről: az első generációs Bluetooth-szimbólum kék, és hasonlít egy fogra. Ez le is fedi az szimbólum eredetének történetét.

    Kicsit bővebben: A tizedik században élt egy uralkodó, Harald „Bluetooth” Gormsson dán király, akinek a kedvence a dán fekete áfonya volt, amitől az egyik foga be is kékült. Az ő nevének kezdőbetűit szimbolizálja ennek a vezeték nélküli kapcsolatnak a jele. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az áfonyaimádó dán király nevének kezdőbetűit két skandináv rúnával- a Hagall, ami a latin H betűt, és a Bjarkan, ami a latin B betű- ábrázolták.

    Az orvoslás szimbóluma

    A kétkígyós verzió:

    A caduceus nem más, mint egy hírnökbot, ami köré egy kígyó tekeredik. A kereskedelem szimbóluma, amit a görög mitológia istenével, Hermésszel azonosítanak. A hetedig században lett a korai nyugati orvoslás szimbóluma, elsősorban az alkímia és a hermetikus asztrológia elvei nyomán, amely a bolygókat és csillagokat gyógyerőként használta a betegségek leküzdésében.  A szimbólum eredete egészen i.e. 2600-ig nyúlik vissza.

    Az egykígyós verzió:

    Aszklépiosz botja egy ókori görög szimbólum, amely a csillagászattal, a betegségekből való felgyógyulással és az orvoslással áll kapcsolatban. Aszklépiosz a gyógyítás istene az ókori görög mitológiában. Alakja megjelenik a Ophiuchus, azaz a Kígyótartó csillagképben.

    Más kultúrákban ezt jelentette:

  • Az ókori görög asztrológus papok a világban ható ellentétek szintézisének szimbólumaként használták.
  • A hindu Kundalíni jógával is összefüggésben áll ez a jel. Ezzel jelenítik meg a test finom idegpályáit, és energetikai csatornáit.
  • A bong kultúrában pedig a mesterségbeli tudást, az egészséget és a jólétet szimbolizálja.
  • A "Power On", vagy bekapcsolás gomb szimbóluma

    A története 1973-ig nyúlik vissza. 73-at megelőzően a második világháborúban elterjedt nullát és egyest használták a kapcsolók helyzetének jelölésére. (A főkapcsolók is kétállásúak voltak: nulla és egyes -nincs áram, van áram.) Igen ám, de a készenléti állapottal (standby) nem tudtak mit kezdeni, nem tudták mivel jelölni. Ez ugyanis sem a kikapcsolt, sem a bekapcsolt állapot. Ennek megoldásaként az International Electrotechnical Commission jóváhagyásával megszületett a nullába szúrt egyes. Először ezzel jelezték a standby állapotot, később pedig a főkapcsolókat.

    A béke, vagy peace-jel

    1958-ban a nukleáris fegyverek elleni tiltakozás jelképe lett. A szemafor ábécé „N” és „D” betűi láthatók egy körben, amik a Nuclear Disarmament, vagyis a nukleáris leszerelés kezdőbetűi. A szemafor ábécé egyébként a zászlók tartásával betűket formáló kommunikáció, ami például hajók és repülők irányításához is használnak.

    Az "OK" kézjelzés

    A legtöbben felismerik ezt a kézmozdulatot, ami a rendben, tökéletes, finom egyik egyezményes jelzése. Kivéve a franciákat, ott például azt jelenti, hogy egy nulla vagy. Mint a szív ábrázolásának eredetéről, úgy erről is számos elméret létezik:

  • Az egyik azt állítja, hogy a 8. amerikai elnök szülővárosának „Old Kinderhook”-nak a rövidítése, és a választási kampány során a plakátokon ezt a kézmozdulatot használták.
  • A másik elmélet a 7. amerikai elnökhöz köti a jelzést, aki gyakran használta a minden rendben kifejezésére a döntései véglegesítésénél.
  • Mások szerint ez a jelzés nem más, mint egy mudra, egy a buddhizmushoz és a hinduizmushoz köthető rituális mozdulat. A mudra kézmozdulat jelentése: tanulás.
  • mudrá szó jelentése „pecsét”, „jelzés” vagy „kézmozdulat”

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    metropol.hu

    „Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

    vg.hu

    Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

    ripost.hu

    „7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

    mandiner.hu

    A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    ripost.hu

    Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MANI

    Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

    MANI

    Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

    MANI

    Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

    MANI

    Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

    MANI

    Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

    MANI

    Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

    MANI

    SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

    MANI

    Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor