MANI

Melyik a legjobb bolti tejeskávé?

A boltok polcain sokféle kész tejeskávét találhatunk, amik közül most 28 dobozosat tesztelt le az élelmiszer-biztonsági hatóság. Ez lett a legjobb.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták meg 28 ízesített kávékészítmény összetevőit, majd egy kedveltségi tesztnek is alávetették a kávékat. Az abszolút győztes az egyik legolcsóbb saját márkás termék lett.

Letesztelték a tejeskávékat

Letesztelték a tejeskávékat
Fotó: Pixabay.com

A labortesztről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) társoldala, a Szupermenta ezúttal 8 pasztőrözött, 4 magas hőmérsékleten hőkezel és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejeskávét vizsgált meg. Megnézték a kalcium, koffein, zsír, cukor, édesítőszer és laktóztartalmukat is. A vizsgálatokból kiderült, hogy a legmagasabb tejtartalmú italoknak van a legmagasabb kalcium tartalma.

A koffeintartalomról kiderült, hogy azok az italok, amik nevében nem szerepel a kávé, azokon nem kötelező feltüntetni a koffeintartalmat. A vizsgált tejeskávék egyébként átlagosan 25,6 mg/100ml koffeint tartalmaztak. Továbbá a vizsgálat azt is kiderítette, hogy a bolti tejeskávék tényleg laktózmentesek- már amelyikre rá van írva-, tényleg annyi zsír és cukor van bennük, mint ami a dobozon fel van tüntetve. Apropó, dobozon lévő jelölések: a 28 termékből 16-on nem stimmeltek, ezért hatósági eljárás indult a gyártók ellen. Összességében tehát elmondható, hogy a boltban kapható tejeskávék összetételüket, élelmiszer-minőségüket tekintve rendben vannak.

Ez lett a tesztgyűztes tejeskávé

Ez lett a tesztgyűztes tejeskávé
Fotó: Pixabay.com

Melyik a legfinomabb tejeskávé?

A tejeskávék hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. A vizsgálat során a termékek értékelése most is vak-kóstolásos módszerrel történt. A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a tejeskávékat: külső megjelenés, állag, illat és íz. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz volt, melyben a Penny Ready Latte Cappuccino vitte a pálmát.

Melyiket vegyük, az ízesített tejkészítményt vagy a tejalapú italt?

Nem mindegy, mivel az ízesített tejkészítmény legalább 70% tejet tartalmaz, a tejalapú ital pedig csak 50-70% tejet, savót, írót, illetve permeátumot is tartalmazhat, a megnevezésben pedig nem szerepelhet a tej szó. A választásnál még azt is érdemes mérlegelni, hogy a pasztőrözött és ESL tejtermékeket hűtőben, a gyártó által meghatározott hőmérsékleten kell tárolni, az UHT termékeket pedig szobahőmérsékleten.

A kedveltségi vizsgálat során, minden más értékelési szempontot is figyelembe véve a 22 tejeskávé közül az élen úgyszintén a Penny Ready Latte Cappuccino végzett. A második helyezést a NÖM Café Espresso nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Parmalat Caffé Latte Cappuccino léphetett fel. A tesztben résztvevő 6 laktózmentes tejeskávénak külön rangsort állítottak fel. Ebben a versenyben a Magic Milk Jegeskávé nyert, második lett az Amaroy Caffé Latte Macchiato, harmadik helyen pedig a Mizo Cappuccino végzett.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?