Létrehozva: 2019.12.16.

Téli tanácsok autósoknak

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” címmel kínál hónapról-hónapra hasznos közlekedésbiztonsági tanácsokat az Autós Nagykoalíció. Bár az időjárás ezekben a napokban nem mindig igazolja vissza, hogy valójában már beköszöntött a tél, mégis nagy szükség van ezekre a jótanácsokra, de legfőképp azok következetes betartására, legyen szó a járműről, az sofőrről, vagy éppen a hasznos kiegészítőkről.

Hogyan készítsük fel az autót a téli közlekedésre?

Nem véletlen, hogy azokkal a létfontosságú gumiabroncsokkal kezdjük, melyek négy tenyérnyi felületen felelnek a tapadásért, végsősoron mindannyiunk biztonságáért. Ha a levegő hőmérséklete tartósan plusz 7 Celsius fok alatt marad, elengedhetetlen a téli abroncs. Az 5 évnél régebbi gumik anyagukban elöregednek, így veszítenek a rugalmasságukból, ezért érdemes újat venni belőlük, még akkor is, ha a mintázatuk nem kopott el túlságosan.

Ha felnyitjuk a motorháztetőt, vessünk egy pillantást a folyadékszintekre. Az ablakmosó tartályba töltsünk téli ablakmosó folyadékot. A hűtőfolyadékot pedig fagyálló utántöltésével pótoljuk a megfelelő szintre. És ha már ott vagyunk, ellenőrizzük rutinszerűen az olajszintet is. Ha az autó a hidegben nehezen indul, gyanakodhatunk a gyengélkedő akkumulátorra. Ha a feltöltés már nem, vagy csak ideig-óráig segít, érdemes egy jó minőségű új akkumulátort beszerezni.

A látni és látszani elvét követve ellenőrizzük az első és hátsó ablaktörlő lapátok állapotát is. Bizony, ezekből akár évente is szükség lehet újakat venni. És ugyancsak vegyük szemügyre a lámpaburákat, és hogy minden izzó hibátlanul világít-e? A jármű lábterébe pedig a szövet szőnyegek helyett tegyünk gumitálcákat, hogy a víz vagy latyak ne áztassa el az autó belsejét.

 

Milyen eszközöket és kiegészítőket tartsunk télen a járműben?

Jégkaparót, hókefét, autós hólapátot jégoldó spray-t erősen ajánlott az autóban tartani. Reggel érdemes a járművet elindítani, a szellőzést és az ablakfűtést bekapcsolni a jég és a pára eltávolításának elősegítésére. És míg azok belülről, mi kívülről takarítsuk meg a járművet a hótól és jégtől. Csak akkor induljunk útnak, ha a havat mindenhonnan lesepertük! Ne érjen minket meglepetésként az első fékezésnél a tetőről elénk omló hófal! A téli „túlélő csomagban” jó ha van még hólánc (főleg, ha hegyekbe megyünk, vagy olyan helyre, ahol ezt megkövetelik), de nem árt az indító („bika”) kábel és a vontatókötél sem. Ha hosszabb útra indulunk, egy termoszban érdemes magunkkal forró teát vagy kávét vinni. Arra persze azért vigyázzunk, hogy a forró ital ne az ölünkben kössön ki.

Hogyan készítsük fel magunkat a téli autózásra?

Nemcsak a gyalogosoknak, az autósoknak is fontos a megfelelő téli öltözet. Érdemes olyan kabátot választanunk, amiben kényelmesen tudunk vezetni. Ha nagykabátot veszünk fel, azt jobb, ha levesszük, mielőtt beülünk a kormány mögé. Ilyenkor is maradjon rajtunk egy pulóver vagy zakó, hogy ne fázzunk meg, még akkor sem, ha egy-két percre ki kell pattanni a járműből.

Érdemes sapkát és legalább egy vékony kesztyűt is tartani az utastérben, ami jól jöhet az éjszakára utcán hagyott jármű hótól való megszabadításakor, vagy akár tankoláskor is. Indulás előtt tájékozódjunk a várható időjárási viszonyokról és útakadályokról az Útinform elérhetőségein (www.utinform.hu). Legyen elég üzemanyag a járműben. A kellemetlenségek elkerülése érdekében hosszabb utakra teli tankkal induljunk el. Ahogy nyáron, télen is vegyünk autópálya matricát (pl.: ematrica.nemzetiutdij.hu), ha díjköteles szakaszokon visz az utunk.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor