Létrehozva: 2017.10.06.

Vigyázat, adatrobbanás!

Az adatok elemzésének élharcosai a digitális átalakulás nyertesei lesznek.

A vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai teljesen más eszközöket és szolgáltatásokat akarnak, mint korábban – erről is szó lesz a HG Media október 10-i konferenciáján, ami az információbiztonsági kérdéseket, a big data gazdasági szerepét állítja fókuszba.

A világ adatmennyisége közel másfél évente duplázódik. Ma már nemcsak az emberek állítanak elő rengeteg információt, például a közösségi média használata és a levelezésük révén, hanem a gépek és a gazdasági szervezetek is.

„Az adatok elemzésének élharcosai a digitális átalakulás nyertesei lesznek. Ma már Magyarországon is alig van olyan nagyvállalat, ami ne foglalkozna ezzel a kérdéssel” 

– véli Varga Zsigmond, az SAP üzletfejlesztési vezetője.

A hamburgi kikötő kapacitását például anélkül sikerült növelni, hogy a területe megváltozott volna, mert a teherautók csak akkor hajthatnak be, ha erre szükség van, és csak a leggyorsabb útvonalat használhatják. Dél-Amerika nagyvárosait – Buenos Aires-t vagy éppen Rio de Janeiro-t – az adatok gyors elemzése a nagy viharokra való felkészülésben és a városüzemeltetés hatékonyabbá tételében is segíti.

„Ezekből az okos projektekből a magyarországi cégek is sokat tanulhatnak. A naponta keletkező óriási adatmennyiségben, azaz a big datában és az IoT-ben, azaz az Internet of Things-ben hatalmas lehetőségek rejlenek. Nem véletlenül fordít az SAP is egyre több figyelmet erre a területre”

– teszi hozzá Varga Zsigmond.

Számos ágazatban, így a bankszektorban is zajlik a munka: Európában elsőként például a Gránit Bank vezetett be olyan újgenerációs mobilfizetési szolgáltatást, amelynek segítségével a hagyományos bankkártya pillanatok alatt digitalizálható a mobiltelefonban, ami után a készülék bárhol érintőkártyaként használható.

Idén júliusban – Magyarországon elsőként – nyitottak bankszámlát online videó-azonosítással összekapcsolva. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek személyes megjelenés nélkül, okostelefonon, laptopon vagy asztali számítógépen – akár otthonról – elintézhetik a számlanyitást és a szerződéskötést. Az okmányellenőrzés két lépcsős, az adatok védelme pedig megfelel a lehető legmagasabb biztonsági elvárásoknak.

Egy-egy ilyen újítás azonban nem két perc. „A technológia és módszertan kidolgozása közel egy évig tartott” – enged bepillantást a színfalak mögé Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja. Szerinte azonban ma már a digitális fejlesztések elkerülhetetlenek, csak így lehet megfelelően kiszolgálni az internet-generáció igényeit.

„Az emberek ma már a netes bankolás vagy vásárlás közben is a személyes élményt keresik. A vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy felnőtt egy digitális generáció, és a tagjai teljesen más eszközöket és szolgáltatásokat akarnak, mint korábban megszokhattuk”

– véli Fekete Csaba Csongor, a Grape Solutions Zrt. vezérigazgatója is.

Az úgynevezett chatbotok például olyan alkalmazások, amelyek adathalmazok elemzése révén képesek az eddigieknél sokkal gyorsabban és személyre szabottan kommunikálni az emberekkel például a közösségi oldalakon. Válaszolnak a kérdésekre, megoldásokat ajánlanak, összehasonlításokat végeznek akár két hasonló termék között.

A Grape Solutions fejlesztett már chatbotot, illetve chatbot megoldás koncepciót színházak, mozik, de bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek, e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások vagy éppen utazásszervezők részére is.

Minderről és még számos más érdekfeszítő témáról szól a HG Media október 10-i konferenciája, ami az információbiztonsági kérdéseket, illetve a big data gazdasági szerepét állítja fókuszba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Sosem látott akciót jelentett be a Lidl

MANI

Felújítanád a lakást, de nincs sok pénzed rá? Hallottál már az Újrahasználati Központról? Megmutatjuk neked a kincseit

MANI

SZÉP kártya tulajdonosok, figyelem: eddig költhető el adómentesen a tavalyi juttatás

MANI

Erre figyeljünk a lakásbiztosítás váltásakor