kulcsár edina
Gondoltad volna? Van olyan élelmiszer, amin fel sem tüntetik, hogy alkoholt tartalmaz!
Ha azt a feliratot látjuk egy élelmiszer címkéjén vagy egy étrendkiegészítőn, hogy borszeszt, spirituszt, C2H5OH-t, vagy etanolt tartalmaz, az nem jelent mást, mint azt, hogy alkohol van benne. Azt a határt, amikor már rá kell írni valamire, hogy alkohol van benne, térfogatszázalékban határozzák meg. 1,2 térfogatszázaléknál, illetve 0,5 térfogatszázaléknál van a két bűvös határ. Ha valamiben 0,5 térfogatszázalék alatti az alkohol, az „alkoholmentes” jelzőt kap. A két érték között lehet benne alkohol, de nem kötelesek ráírni.
Vannak viszont olyan termékek, ahol hiába van esély a határérték feletti szesztartalomra, mégsem alkalmaznak jelölést. Például az
ilyenek.
Az alkohol az élelmiszeraromákon sem minden esetben van feltüntetve, amikben oldószerként van jelen.
A kefirben, a kenyérben, a bio gyümölcslevekben pedig az erjedési folyamat eredménye az alkohol, igaz, elenyésző mennyiségben. A teában található kombucha gomba is termel alkoholt.
A kombucha gombáról az első feljegyzések Kínából, az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához.
Az alkoholt ízfokozóként és tartósítószerként is használják. Az édességekhez, a szószokhoz, a halételekhez és befőttekhez is adnak alkoholt.
Az alkoholtartalmú élelmiszerek miatti kockázat jelentéktelen, hiszen testünk is állít elő minimális mennyiségben etanolt.