Létrehozva: 2024.02.01.

Ezt érdemes tudni a fizetési meghagyásról: ne dőlj be a trükközőknek!

Ha nem fizet az albérlő vagy valaki tartozik, bírósági eljárás nélkül is behajtható az összeg! Ehhez úgynevezett fizetési meghagyásra van szükség, amit a közjegyző bocsát ki. Ha te kapsz fizetési meghagyást, azt komolyan kell venni és mindenképp érdemes válaszolni, de nem érdemes aggódni olyan behajtó cégek felszólítólevele miatt, amelyeknek nem is tartozunk.

Akinek van valamilyen lejárt tartozása, attól a NAV, a bíróságok és a közjegyzők segítségével lehet behajtani azt. Utóbbi megoldás a legegyszerűbb és leggyorsabb, a közjegyzőnél nem kell bizonyítani, elég igazolni a tartozás tényét és kiküldi a a levelet. Ezt érdemes tudni a fizetési meghagyásról!

levél, banki levél, bank, kimutatás, tájékoztató, tartozás
Ha valakinek tartozása van, egy ilyen levéllel könnyen behajtható. Fotó: fizkes / Shutterstock

Mi az a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyásos eljárás tulajdonképpen egy, a közjegyző hatáskörébe tartozó egyszerűsített polgári nemperes eljárás. Ez azt jelenti, hogy akinek tartoznak, az felkereshet egy közjegyzőt és kérheti a fizetési meghagyás kiadását. Az eljárást nem csak behajtóirodák és bankok kezdeményezhetik, de akár magánszemélyek vagy szervezetek is. Ilyenkor nincs tárgyalás, a közjegyző nem vizsgálja, hogy jogos-e a követelés, vagy hogy tényleg annyival tartoznak-e, amit állítanak - olvasható a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójában. Vagyis a fizetési meghagyásos eljárás harminc millió forint alatt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az igény érvényesítésének.

Sokan küldtek és kaptak fizetési meghagyást tavaly

Lejárt tartozások miatt több mint 419.000 fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az esetek 99 százalékában 10.000 és hárommillió forint közötti lejárt pénzkövetelést kívántak érvényesíteni a jogosultak.

Rövid határidő van arra, hogy az adós ellentmondással éljen

A fizetési meghagyás tértivevényes kézbesítésétől számítva 15 nap van arra, hogy a címzett ellentmondással éljen az abban foglaltakkal kapcsolatban. Ezt megteheti, ha nem ismeri el a követelést vagy azzal nem ért egyet, például ha már elévült vagy kiegyenlítette, esetleg az magasabb összegről szól. Erre lehetőség van szóban bármelyik közjegyzőnél, vagy postai úton annál a közjegyzőnél, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta. Aki viszont kicsúszik a határidőből, annak fizetnie kell, akár jogos a követelés, akár nem! A fizetési meghagyás ugyanis az értesítés kézhezvétele utáni 15. naptári napon jogerőre emelkedik, és ezután végrehajtás is kezdeményezhető.

2023-óta könnyebb dolguk van a cégeknek

Tavaly októberben módosult a fizetési meghagyásokról szóló törvény, bizonyos esetekben például teljesen elektronikussá vált az eljárás. Ennek köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben a pénzükhöz juthatnak többek között 

  • a gazdálkodó szervezetek, 
  • az önkormányzatok, 
  • az alapítványok, 
  • az egyesületek, 
  • az ügyvédek, jogi képviselők, illetve azokat társasházak, amiknek van ügyvédje, vagy a közös képviselője Kft., Bt. vagy egyéni vállalkozó.

Akinek tényleg van tartozása, annak nem érdemes ellentmondania

Csak akkor érdemes ellentmondással élni a fizetési meghagyásban leírtakkal szemben, ha alaptalan, hibás vagy jogtalan a követelés. A létező, jogos adósságot előbb-utóbb biztosan rendezni kell, de a bírósági eljárás költségei és a késedelmi kamatok is hozzáadódnak a tartozáshoz, ha az adós elveszti a pert!

nyugdíj
pénz
A fizetési meghagyással kapcsolatban 15 napig élhetünk ellentmondással, utána mindenképp fizetni kell. Fotó: shutterstock

Az nem megoldás, ha az adós nem veszi át a levelet

A MOKK hangsúlyozza: fizetési meghagyás esetén a lehető legrosszabb, ha át sem vesszük az értesítő levelet. Utóbbi esetben a második kézbesítési próbálkozás napját követő ötödik munkanapon ugyanis az értesítést kézbesítettnek tekintik. Ilyenkor ellentmondásnak már nincs helye, vagyis bármennyi pénzt is követel tőlünk valaki, ki kell azt fizetni. Ha valaki nem tudja rendezni a tartozását, akkor lehetősége van arra, hogy részletfizetést vagy a fizetési határidő elhalasztását kérje a közjegyzőtől.

Mi van akkor, ha nem a közjegyző szólít fel?

Vannak olyan tartozáskezelő cégek, amelyek csomagban vásárolnak fel olyan adósságokat, amelyeket az a vállalat, amelyiknek tartoznak, nem akar vagy nem tud behajtani. Ezek között vannak vitás követelések is. Ezek a tartozáskezelők gyakran úgy küldenek levelet, hogy a tartozás vagy a kamat egy részének elengedésével kecsegtetnek, egyúttal fenyegetnek arra az esetre, ha nem fizetnénk. Az ilyen levelek nem azonosak a fizetési meghagyással, ha tudjuk, hogy valójában nem tartozunk vagy nem bizonyítható a tartozás, nem kell fizetni, ennek nincs jogi következménye. Ha azonban tudunk arról, hogy a követelés jogos, jobb időben kifizetni, hogy ne rakódjon rá kamat. 

3 millió forintos követelés alatt nincs is más lehetőség

Magyarországon a 3 millió forintot meg nem haladó lejárt pénztartozás behajtására nem lehet közvetlenül bírósági eljárást indítani, hanem fizetési meghagyásos eljárás útján érvényesíthető a követelés. 3 és 30 millió forint között a bírósági és fizetési meghagyásos eljárás is kezdeményezhető, míg 30 millió forint feletti pénzkövetelés érvényesítéséhez már mindenképp bírósághoz kell fordulni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANIMÉKER

Hat tévhit és a tények a védőoltásokkal kapcsolatban

MANIMÉKER

Mikor lehet füvet nyírni, és hol kötelező? Íme a szabályok

MANIMÉKER

Most hétvégén bárki ingyen kipróbálhatja az új balatoni katamaránokat – Mutatjuk, hol és mikor!

MANIMÉKER

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint