Létrehozva: 2019.06.13.

Hihetetlen, milyen meleg lett a Velencei-tó

A nagy meleg kihatott a magyar tavak vízhõmérsékletére is. Ám ami a fürdõzni vágyóknak jó hír, másoknak komoly veszélyt jelenthet.

Még el sem kezdődött a nyári szünet az iskolákban, máris életbe lépett hazánkban a hőségriadó: az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig rendelte el a legmagasabb, harmadfokú riasztást. Az előrejelzések szerint a hétvégén akár 37 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az elmúlt napok kánikulája a magyar tavak hőmérsékletére is kedvezően hatott. Örülhetnek a vizek szerelmesei: a Velencei-tó Agárdnál tegnap már 27 fokos volt, pont annyi, mint a Vörös-tenger az egyiptomi Hurghadánál.

Igaz, a kánikula extrém UV-sugárzással is jár, a szakértők szerint megfelelő védelem nélkül akár 10-15 perc alatt is leéghet a bőr. S akkor még nem beszéltünk a kiszáradás veszélyéről, amely megfelelő folyadékpótlással megelőzhető. A tartós hőség kedvezőtlenül hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, az idősekre, a csecsemőkre és a háziállatokra, valamint az autósokra is. Utóbbiaknál tompítja a reflexeket, csökkenti a koncentrációs képességet, valamint türelmetlenné, ingerültté teheti a volán mögött ülőket. Fontos, hogy a parkoló autóba, még rövid időre, leengedett szélvédő mellett se hagyjunk bent kutyát, illetve gyereket, mert a felforrósodott jármű és annak levegője életveszélyes lehet.

S hogy mit ígérnek az időjósok? Vasárnaptól – több napon át – záporokra, zivatarokra lehet számítani, melyek némiképp mérséklik a várható maximális hőmérsékletet, de így is 30 feletti értékeket lehet majd mérni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

Klopp megnevezte, ki lenne a megfelelő utódja, és egy fehér zászlóról is beszélt

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

mandiner.hu

Elszabadult a helyzet Amerikában, a Nemzeti Gárdát is bevethetik

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-