Nincs

Hogy került veszélyes anyag a magyar tojásba?

Már a második magyar településen talált idegmérget tartalmazó tojást a hatóság. Lent jártunk az új helyszínen, ahol a hatóság átmenetileg lezárta a telepet. Érdekes dolgokat mondtak a helyiek.
címkék:
  • Szerző: emté

Már a második magyar tojástermelő telephelyén bukkantak fipronil nevű idegméreggel szennyezett tojásra – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) jelentéséből. A 3HU023T58/4 tojásazonosító alapján a fülöpházi Kaldenekker Bt. Alföldi friss tojásában mutatták ki a tiltott szert. Senki nem érti, hogyan került méreg a magyar tojásokba!

 

A fővárostól alig száz kilométerre,

a Bács-Kiskun megyei település farmján most hiába tojnak a tyúkok, a telepről átmenetileg egy tojás sem kerülhet ki.

Pedig Fülöpházán mindenki tojástermelésből él. Sokan és jól ismerik az érintett ötven körüli termelőt, akinél az idegmérget tartalmazó tojást találták. A %% munkatársa a helyieket faggatta, mi történhetett. A megkérdezettek derék, szorgos, jó embernek ismerik az érintettet, elképzelhetetlennek tartják a szándékosságot, sőt.

– Hihetetlen ez a történet. Úgy hallottam, hogy a hatvanezer tyúk tojásai közül tízben találtak méreganyagot. Három állatorvos járt kint a telepen, mintát vettek a tyúkokból, csirkékből, tojásokból, a tápból, a vízből, de még a szalmából is. Állítólag hétfőre lesz eredmény, de nem tudom, szegény hogy bírja ki addig, nagyon megviselte ez a helyzet. Soha semmilyen törvényszegést nem követett el, eddig semmilyen eljárás nem indult ellene – mondja egy neve elhallgatását kérő helybéli. Egy másik falubeli szintén csóválja a fejét. – Értetlenül állok az egész előtt. Egy jó hírű és megbecsült családi vállalkozóról van szó, aki negyedszázada foglakozik tojással, és soha semmilyen gond nem volt vele. Hatan dolgoznak a hatvanezer tyúkkal, és csakis saját tojásai vannak, nem forgalmazza másét, tehát az is kizárt, hogy lengyel, holland vagy német tojás keveredett volna a portékája közé. Nagyon kíváncsi vagyok, mi történhetett.

Lehetséges, hogy a Hollandiából indult tojásbotrány két, fipronillal szennyezett tyúkkezelő szere, a DEGA-16 és a Copper Boost mellett egy újabb szerhamisítás kezd körvonalazódni?

- A vizsgálat folyamatban van, és az a telep szerhasználatának vizsgálatára is kitér – reagált kérdésünkre a NÉBIH. A hazai tojástermelőktől begyűjtött minták háromnegyedét ellenőrizték már, eddig két termelőnél találtak méreganyagot.

 

Már 26 országban van mérgező tojás
Egyre több helyen bukkan fel fipronillal szennyezett tojás. Európa számos országa mellett Hongkongban, Líbiában, Libériában, Katarban és Szaúd-Arábiában találtak szennyezett árut. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?