Nincs

Támad az allergia! De mikor érdemes bevenni a gyógyszert?

A tavasz sok ember számára az allergia kellemetlen tüneteit is magával hozza. Ezek a kellemetlenségek a hatékony allergia elleni szerek segítségével átmenetileg megszüntethetők - de vajon mikor van itt az ideje, hogy bevegyük a gyógyszerünket?
  • Szerző: Ripost

Üdítő végre zöld növényeket látni a hosszú tél után. Ám vannak, akiknek ez az időszak egyet jelent a vörös szemekkel, a tüsszögéssel és az orrfolyással, vagyis az allergia tüneteivel. És persze azzal, hogy antihisztamin-tartalmú gyógyszerekért rohannak a patikába. De vajon reggel érdemes ilyen gyógyszerrel indítani a napot, vagy inkább este vegyük be őket?

A szakértők szerint az este jobb időpont mint a reggel. Az antihisztaminnak ugyanis körülbelül 30 percre van szüksége, amíg kifejti a hatását, ami egyébként 24 órán keresztül is kitart. Vagyis, ha este beveszed a gyógyszert, másnap estig rendben vagy. Ráadásul, mivel egyes antihisztamin tartalmú gyógyszerek kissé álmosíthatnak, jobban jársz, ha a hatás első pár óráját amúgy is alvással töltöd. Mivel ezeknek a gyógyszereknek a hatása a bevétel után 8-12 órával éri el a csúcspontot, ha este veszed be a tablettát, reggel épp a legjobb hatást fejtik majd ki az allergia tünetei ellen.

Ha rendszeresen szeded a gyógyszereket, akkor valójában minden időpont jó arra, hogy bevedd őket. Az esti alkalmazás egyszerűen megkönnyíti a helyzetedet, segít, hogy nyugodtan aludj, és tüsszögés nélkül ébredj fel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?