Nincs

Újabb fordulat a mérgezett magyar tojások ügyében!

Már ötféle magyar és háromféle román tojásban találtak idegmérget Magyarországon. Újabb fülöpházi tojás akadt fenn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálatán. Az Alföldi tojás telephelyén elsőként augusztus 24-én, másodjára pedig a napokban találtak fipronil nevû idegméreggel szennyezett terméket. A hatóság ideiglenesen elrendelte, hogy a farmról sem tojást vagy sem élő állatot nem lehet kihozni. Akárcsak két mezőhéki termelőnél, ahol összesen háromféle tojásban mutatták ki a veszélyes anyagot.
címkék:
  • Szerző: emté

Folynak a hatósági vizsgálatok:

az esetek hátterében tiltott, feketén beszerzett, illegális vagy hamisított készítménnyel történt állománykezelést feltételeznek. A NÉBIH ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A magyar mellett több, Romániából érkezett tétellel is akadtak gondok. Ezek egyikét már kivonták a forgalomból, két másiknál viszont még tart az eljárás.

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszere, a RASFF szintén többször riasztott az elmúlt napokban. A Sanovo cég porított tojássárgáját zárolták és visszaszállították, az EIPRO saját hatáskörben rendelt el termékvisszahívást a fogyasztásra kész tojástermékénél, míg a Kastner Kft. tojássárgáját nyomon követik.

 

Ezeket kerülje!
Az alábbi kódszámú, friss tojások kapcsán indult eljárás Magyarországon:

3HU1503T03/4
3HU023T58/4
3HU1503T03/1
3HU1503T03/5
3ROMM013
3HU023T58/1
3ROBH045L
3ROSM014 DDM050917

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?