Létrehozva: 2019.04.17.

Ráfizetett, hogy kamuból a szomszédjára hívta a tűzoltókat

Olcsó poén, de drága a végén - mondják a szakemberek a hatóságokkal szórakozó telefonbetyárokról. A többség nem gondol bele, hogy 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal is sújthatják a mókáért, ráadásul a riasztási költségeket, illetve az okozott akár milliós kár megtérítését is fizethetik. Akár öt-tíz éven át...

Bár javult a statisztika azóta, hogy 2012-ben a szabálysértési törvénybe bekerültek a valótlan bejelentések, s harmadára csökkent a katasztrófavédelemhez befutó átveréses riasztások száma, de így is 467 rosszindulatú jelzést kaptak tavaly, de a mentőkhöz is éves szinten százával futnak be az átverős telefonok. Így átlagosan minden napra legalább két felesleges riasztás érkezik a hatóságokhoz. De a lebukott és megbüntetett telefonbetyárok, illetve poénból kárt okozók durván ráfizetnek: akár milliós tételeket is kifizettethetnek velük.

Ráhívta a tűzoltókat a haragosára

Visszafelé sült el a szomszédbosszantás Somogysámsonon. A Marcali járásban található településen ötször hívta rá egy ember haragosára a tűzoltókat. Hiába hitte, hogy személye titokban marad, ráfaragott: csak az öt riasztás költsége 443 ezer forintba került, s akkor még nem beszéltünk a többszörös szabálysértési bírságról…

„Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, mert füstöt érzékel, de csak egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti grillezést találnak a kollégák. Ezekben az esetekben a telefonáló segítő szándékkal hívta a tűzoltókat. Azok az esetek viszont, amikor valaki nem a segítségkérés szándékával telefonál, hanem szándékosan félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy olyan eseményhez riasztja őket, amely meg sem történt, szabálysértésnek minősül, melyeket a rendőrséghez továbbítunk.

A hívások lenyomozhatók, a beszélgetés rögzíthető, és a viccnek szánt bejelentés komoly büntetést, sőt a tűzoltók vonulási költségeinek megtérítését vonja maga után.

Az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket, s minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is” – közölte a %Ripost%-tal Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Több százezres lehet a büntetés

„Egy riasztás, akár valós, akár kamu, alsó hangon több tízezer forint, de ha valaki például egy metrótűz miatt telefonál, akkor oda legalább négy esetkocsit küld ki a diszpécser, a „roham” összege pedig meghaladja a százezer forintot” – mondja a szóvivő.

Nem csak a tűzoltókat, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) is megtalálják a „tréfás kedvű telefonálók”.

„Évente több száz olyan eset fordul elő, amikor a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni. A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen „vaklárma” esetében kezdeményez rendőrségi eljárást, amelyek egy része büntetéssel végződik. A rosszindulatú riasztások mintegy harminc-ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben, például légi mentésnél a költségek sokszázezer forintra is rúghatnak. Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek a rosszindulatú bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá” – figyelmeztetett Győri Pál, az OMSZ szóvivője. A megbírságolt pedig akár 5-10 éven át, havi részletekben rendezheti az általa okozott kárt.

Szabadságvesztéssel büntették a telefonálót

A pénzbírság és a közmunka mellett akár szabadságvesztéssel is büntethetőek a telefonbetyárok. A bíróság öt nap szabadságvesztésre ítélt egy ittas telefonálót, aki azt jelentette, hogy egy kunszentmiklósi üzem területén rongyok égnek. A kiérkező tűzoltók hiába vizsgálták át a helyszínt, gyorsan kiderült, hogy a jelzés valótlan volt, nem találtak tüzet.

Hasonlóan felelőtlenek a bombarobbantással fenyegetőzők. Egy tavaly januári telefonáló – hat nap különbséggel – kétszer is azt állította, hogy bomba van az egyik kaposvári iskola tornatermében. Mindkét alkalommal rendőrök és tűzoltók vonultak ki a helyszínre, az első riasztásnál 130 diáknak és tanárnak, a másodiknál 204 diáknak és 35 nevelőnek kellett elhagynia az épületet. Azontúl, hogy ezeknek a diákcsínyeknek több százezer forint a költségvonzata, az elkövető közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt is felelősségre vonható, amiért három évet kaphat…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Tragédia Biharban: halott fiához kért segítséget egy asszony

NÍNÓ

Ellepték a rendőrök a Határ utat: tömegverekedés volt a metróállomáson – Fotó

NÍNÓ

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

NÍNÓ

Holttestet találtak Szombathelyen, egy férfi lehet az iszonyú baleset áldozata

NÍNÓ

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

NÍNÓ

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

NÍNÓ

Szörnyű tragédia történt hajnalban Soroksáron

NÍNÓ

Elesett Budapest, baj van az egyik legforgalmasabb úton