Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.11.

Életfogytiglanra ítélték az Iszlám Állam egyik katonáját Budapesten

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra, és Magyarország területéről végleg kiutasították.

Az elsőfokú eljárás tényállása szerint a fiatal férfi 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, a terrorszervezet céljaival azonosult. A terrorszervezet az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, megsemmisítette.

Fotó: Police

A vádlott 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról „halállistát” készített, majd a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, és erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak. Hassan a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

Az ítéleti tényállás szerint az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet 2011-től terjeszkedett a polgárháborús Szíriában. A terjeszkedése során soha nem látott erőszakot, megfélemlítést alkalmazott a lakosság köreiben. A szervezetre a rendkívüli kegyetlenség és a modern kor vívmányainak kihasználása volt jellemző, aktív propagandát folytatott az interneten és a közösségi oldalakon. A civil lakosság sérelmére elkövetett kegyetlen kivégzéseket – nyilvános lefejezéseket, torokelvágásokat, halálra kövezéseket, mélybe taszításokat, főbelövéseket, fejjel lefelé lógatásokat, keresztények esetében keresztre feszítéseket – videóra rögzítették, és a lakosság megfélemlítése céljából az interneten terjesztették.

Az ISIS 2015 májusában vonult be a Szíria középső részén lévő Homsz kormányzósághoz tartozó Al-Sukhnah városába, ahol a vádlott is élt a családjával.

Farhud tagja lett az ISIS-nek, majd a feladata volt többek között azon személyek összeírása volt, akik kormánytisztviselőként a meglévő rezsim tagjai voltak, illetve támogatták azt.

A vádlott csoportja berontott a kiválasztott házakba, az ott lakókat elhurcolták, majd a város piacterén kivégezték őket. A házakat, ahonnan elhurcolták az embereket vagy amelyikből elzavarták az ott lakókat, valamint az elmenekültek házait a terrorszervezet birtokba vette és kiírta, hogy az az ISIS tulajdona.

2015. május 14-én a délutáni órákban egy fegyveres csoport élén a vádlott és társa behatolt az egyik helyi imám házába, az egyházi vezetőt a város piacterére hurcolták, ott egy késsel lefejezték, majd fejét magasba emelték, miközben Allahot éltették.

A lakókat fegyverrel arra kényszerítették, hogy a piactérre menjenek és nézzék végig a kivégzést. A csoport egyik tagja az áldozat kivégzéséről videófelvételt készített, amit feltettek az internetre. Ezenkívül a vádlott több személy kivégzésében közreműködött, továbbá megpróbált fiatalokat toborozni az ISIS-be.

Az utolsó szó jogán a tárgyalóterembe zárt hírközlési láncon a fegyházból kapcsolt Farhud elismerte, hogy az ISIS tagja volt, ám tagadta, hogy a vérengzések részese lett volna.

A másodfokú bíróság szerint az emberiesség elleni bűntett elkövetéséért az elsőfokú bíróság törvényesen ítélte a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, azonban tévedett, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett. A törvény kötelező rendelkezése értelmében abból ki kell zárni a terheltet, amennyiben az emberiesség elleni bűncselekményt bűnszervezetben követi el, ezért

az ítélőtábla Farhud büntetését tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre jobban terjed egy idegen kártevő Magyarországon

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

magyarnemzet.hu

Lezárták a testőrök Magyar Péter kocsiját a debreceni vonaton

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Most kaptuk: elgázolt egy embert a vonat Újszászon

NÍNÓ

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

NÍNÓ

Megrázó helyszíni fotók: újabb halálos motorbaleset történt

NÍNÓ

Önkezével vetett véget az életének a szentesi nő feltételezett gyilkosa

NÍNÓ

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség a Tiszai pályaudvarhoz: egy női holttest feküdt az úton

NÍNÓ

Felkavaró fejlemény: Ezt tudta meg a rendőrség az Aszódon talált holttestről

NÍNÓ

Látta valaki? Eltűnt a 12 éves Erik, keresi a rendőrség

NÍNÓ

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz