Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.02.20.

Fejlemény Tóth Eszter doppingvádas ügyében

A svájci bíróság bölcsen ítélt egy magyar sportoló javára.

Szerző ripost

Az oroszok kiváló, mindössze tizenöt esztendős műkorcsolyázó Európa-bajnoka, Kamila Valijeva pekingi olimpián eszkalálódó doppingügye, majdnem kizárása, majd későbbi versenyzése, nyolc órán át tartó szigorú vizsgálati meghallgatása, majd a kűr döntőben mutatott látványos összeroppanása mutatta meg a világnak, micsoda elviselhetetlen teher nyugszik kiskorú sportolók vállán a világ legkiélezettebb sportpillanataiban.

Valijeva ügyének kivizsgálása túlnyúlik majd a pekingi téli olimpián, még az is kérdéses, hogy a csapatban megnyert olimpiai aranyat megtarthatják-e az orosz sportolók vagy sem. Egy fiatal sportoló sorsa azonban hatalmas törést szenvedett, és ezt már nem lehet meg nem történtté tenni.

Az ügy kapcsán most bemutatunk egy még Valijevánál is az eset kirobbanásakor fiatalabb magyar sportolót, aki ráadásul egy döbbenetes és szándékos dopping-szabotázs áldozata lett - olvasható a Mandineren.

Fotó: Balaton József / MTI

Tóth Eszter kimagasló tehetségnek számít, ő is készen állt egy menetrend szerinti doppingellenőrzésre a 2019-es kvalifikációs időszakban, amikor is megérkezett a letaglózó hír. Tiltott teljesítményfokozó szert talált a Magyar Antidopping Csoport az Eszter által adott mintában, s amikor a B-próba is pozitív eredményt hozott, Eszter pályafutása megindult egy sötét lejtőn lefelé. 

"Telefonon kaptam a hírt és súlyosan megdöbbentem, mert Esztert is és a szüleit is megismertem eddigre már annyira, hogy a szer neve és ezeknek az embereknek az említése egyszerűen semmilyen környezetben nem fért össze a fejemben. Vagyis abszolút nonszensznek tűnt a dolog rögtön elsőre. Szakmai értelemben pedig azt is tudni kell – s amikor szakmai tanúként többször is meghallgattak elmondtam -, hogy a mi sportágunkban ez a fajta izomerőnövelés, amely oxigént zabáló izomtömeget jelent, szemben azzal a gyorsasággal és robbanékonysággal, amit a sportágunk követel, minden szempontból kontraproduktív eredményt hozna, vagy illogikus ilyen szer használata, bárhonnan nézzük" - mondta el Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere.

Az elsőfokú doppingfegyelmi eljárás során, ahol dr. Borbély Zoltán látta el a jogi képviseletet a hazai doppingszabályozás elveit alapul véve kétéves eltiltásra ítélték Esztert, miközben ügyvédje, valamint a családi és szakmai környezet is szentül hitte, hogy Eszter teljesen ártatlan.

Úgy vélik,Eszter szabotázs áldozata lett, valaki becsempészhette az ételébe vagy a kulacsába az ominózus szert.

A nyomozás során részletes igazságügyi pszichológiai vizsgálat is készült: ennek során beigazolódott, hogy mind Eszter, mind pedig a szülei igazat mondanak, vagyis kizárt, hogy Eszternek köze lett volna a szerhasználathoz, s hogy egy kívülálló kellett, hogy becsempéssze a tiltott szert az áldozat által elfogyasztott ételbe vagy italba. 

Mindezt két igazságügyi pszichológus egymástól független véleménye és az egyik legtekintélyesebb magyar toxikológus szakértői véleménye is bizonyította: sem előtte, sem utána a szervezetében nem volt nyoma semmilyen tiltott szerhasználatnak, vagyis egyszeri és nagyarányú mérgezésre lehetett következtetni a minta adataiból. 

A fegyelmi bizottság viszont arra alapozta a döntését, hogy amennyiben kimutatható a szer a sportoló mintájában, az tiltott szerhasználat, teljesen mindegy, az hogyan került oda.

A Tóth család kishíján beleroppant a helyzetbe. Noha a Mandiner szerette volna megtudni a szülők álláspontját és érzéseit az üggyel kapcsolatban, ők tartózkodóak maradtak. 

"Bujdosni nem fogunk, de ezen cikk után szeretném, ha pont lenne az ügy végén. Aki nem volt benne, az egyszerűen képtelen az én helyembe, egy anya helyébe képzelni magát – mit él át egy szülő, akinek szándékosan megmérgezik a gyermekét és még neki kell bizonyítani az ellenkezőjét... Nem tudom elmondani a bennem lévő érzelmeket az üggyel kapcsolatban. Sajnos Eszti testvérei is részesei a történteknek és ők sem értik, csak azt kérdezgetik, hogy: - Anya miért?"

 A szigorú svájci Sportdöntőbíróságnak kellet döntenie Eszter sorsáról. A CAS előtti eljárásban már dr. Dányi Szilárd ügyvéd képviselte Esztert Lausanne-ban, ahol egy három tagból álló választott bírói testület, egy holland, egy magyar bíróból és egy svájci elnökből álló tanács előtt kellett, hogy felvonultassa érveit, tanúit és bizonyítékait a magyar védelem. 

Úgy döntöttek, a végsőkig harcolnak, az ügyvéd a lehető legnagyobb részletességgel tárta a vizsgálóbizottság elé az ügy részleteit. Eszter őszintesége erősen hatott a testületre: 2020 decemberében megjelent a CAS döntése, az addig eltelt időt beleszámolta a végül kétévesnek ítélt eltiltásba, azaz, összesen egy hónap eltiltás maradt hátra a versenyző hivatalos eltiltásából. 

A CAS a végsőkig kitolta a döntéshozatalt, így 2021 januárjában végül is lejárt Eszter büntetése, s abból is látszik, hogy a CAS igyekezett végül a lehetőségekhez képest nem elmarasztaló ítéletet hozni, hogy mentesítette Esztert minden eljárási költség alól, s a részben pervesztes ISU és HUNADO kellett, hogy megfizesse a perrel járó tetemes költségeket.

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent, ünnepelnek a fronton

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

hirtv.hu

Egyre több baloldali politikus menekül a számukra nem szimpatikus újságírók elől + videó

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Marco Rossi elárulta leghőbb vágyát: Szoboszlaiék így alakíthatnak igazán nagyot az Eb-n

OLDALVONAL

Azóta sem tér magához a világ és a Forma–1: 30 éve halt meg Ayrton Senna

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

OLDALVONAL

Csak 33 éves volt: rejtélyes körülmények között meghalt a kosaras

OLDALVONAL

Másfél millió forint: ennyit ér egy magyar hokis felszerelése

OLDALVONAL

Van rajta bugyi? A medence szélén fotózták az egzotikus szépséget