Létrehozva: 2022.11.13.

Országváltó magyar sztárok, őket követik a Liu testvérek

Nem Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az első. Más zászló alatt halmozhatnak sikert sikerre a magyar sport nagy tehetségei.

Különböző okokból korábban is előfordult már, hogy magyar sztársportolók országot váltottak: a magyar futball Aranycsapatának legendás vezéréből spanyol válogatottá lett Puskás Ferenctől az osztrák színekben olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázóig, Hunyady Emeséig, hogy csak kiemelkedő példákat említsünk. A közelmúltban újabb példák borzolják a kedélyeket.

Liu Shaolin (jobbra) és Shaoang (balra) a pekingi téli olimpián még magyar színekben versenyeztek a kínai riválisaikkal
Liu Shaolin (jobbra) és Shaoang (balra) a pekingi téli olimpián még magyar színekben versenyeztek a kínai riválisaikkal Fotó: MTI

A legnagyobb vihart az kavarta a napokban, hogy az olimpiai bajnok Liu fivérek, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. 

Kínába tartanak a Liu testvérek

A két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, de minden bizonnyal Kínáról van szó: augusztus óta édesapjuk hazájában készülnek az új idényre, a második anyjukként szeretett nevelőedzőjük, a magyar válogatottól távozó kínai Csang Csing Lina irányításával.

- Váratlanul nem ért a hír, mert múlt héten beszéltem a fiúkkal. Lehetett látni előre, hogy valami nem jól alakul ebben az ügyben, mivel az edzőjük, Lina elment Magyarországról, ők pedig őt akarták követni. Nem titok, a 2026-os, milánói téli olimpián nagyon számítottunk rájuk. Óriási a potenciál bennük, ami érmekben mérhető. De az az igazság, hogy ez az ő döntésük, és ha ezt eldöntötték, akkor nem tudunk mit csinálni. Mi mindenképpen nagyon büszkék vagyunk rájuk és köszönjük, amit Magyarországért, a korcsolyasportért és az olimpiai mozgalomért tettek - reagált Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang, "Ádó" olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

 

Rapport román színekben sakkozik

Ősz elején derült ki, hogy a magyar nagymester Rapport Richárd román színekben sakkozik tovább. 

- Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad - fogalmazott Szabó László, az országváltás ellen hiába tiltakozó magyar szövetség (MSSZ) elnöke, aki szerint a nemzetközi szövetség (FIDE) döntésének "rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára".

- Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen - mondta a sportvezető.
A 26 éves Rapport a világranglista 15. helyén áll. Vele együtt szerb felesége, Jovana Vojinovic női sakknagymester is Romániát képviseli ezentúl.

 

Szöllősék Izraelbe szegődtek

Az év elején az alpesi síző Szöllős Barnabás vitte végbe a pekingi téli olimpia egyik magyar szenzációját: kombinációban a 6. helyen végzett - izraeli versenyzőként. 

A 23 éves sportoló és testvérei (Benjámin és Noa) 2018 óta képviselik Izraelt. Botrányos körülmények között szakítottak a Magyar Síszövetség akkori vezetésével: nem megfelelő orvosi igazolások miatt hosszú eltiltással sújtották őket. A szüleik szerint azért lehetetlenítették el őket, mert nyíltan kritizálták az akkori szövetség gazdálkodását. Az édesapa, Szőllős Péter kettős állampolgár, és korábban szintén izraeli színekben versenyzett, így a gyerekeket is tárt karokkal fogadták a közel-keleti országban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

mandiner.hu

Nagyon komoly etnikai tisztogatás volt, amit nem lehet csak a történelemmel magyarázni

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Kanapén széttárt meztelen combjaival okoz döbbenetet a botrányhős szépség

OLDALVONAL

Műtétjei után agyrázkódást szenvedett a magyar olimpikon

OLDALVONAL

Tragédia a versenyen, holtan esett össze a fiatal sportoló

OLDALVONAL

Különleges tervet lepleztek le, ez lesz az olimpia csúcsa