OLDALVONAL

Szerző MM

Létrehozva: 2023.12.06.

Elhunyt nagyapja segíti Marco Rossit

Váratlan segítség a múltból: Marco Rossinak gyerekkorában nem csak Puskásról, a Honvédról és az Aranycsapatról, de egy skót legendáról is regélt futballimádó nagyapja. Az Eb-sorsolás után emlegette a pár éve elhunyt Gino papát.

Európa-bajnoki csoportellenfeleink közül – ellentétben a házigazda németekkel és első ellenfelünkkel, Svájccal (június 15., 15.00, Köln) – Skóciáról alig esik szó. Pedig a hamburgi sorsoláson a harmadik kalapból kihúzott szigetországiak játékerejéről mindent elmond, hogy a selejtezőcsoportjukban hazai pályán 2-0-ra legyőzték Spanyolország válogatottját, az Erling Haalanddal rohamozó, harmadikként végzett norvégokra pedig hat pontot vertek. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi azonban nem csak a legújabb ismereteire épít a felkészülés során. Elárulta, hogy gyerekkora óta élénken él benne egy máig érvényes kép a skót focistákról.

Marco Rossi még mindig támaszkodhat néha nagyapja tanácsaira
Marco Rossi még mindig támaszkodhat néha nagyapja tanácsaira  Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Az olasz-magyar szakvezető egy skót lapnak nyilatkozva mesélt a magyar futballal kapcsolatban is gyakran felemlegetett, imádott nagypapájáról. A néhány éve elhunyt Gino – aki sokat dolgozó apja mellett nevelgette és a focista pályára terelte Rossit – anno áradozott neki Denis Law játékáról. Az 1964-ben Aranylabdával díjazott egykori Manchester United-sztár ugyanis két évvel korábban éppen az olasz nagyapa kedvenc csapatából, a Torinóból szerződött az Old Traffordra.

"Tőle tudom, hogy a skót játékosoknak mindig nagy a szívük, igazi harcosok. Mindent tudok Denis Law-ról a nagypapám emlékeiből. Gyerekkoromban állandóan a Nagy Torinóról mesélt. Persze én még meg sem születtem, amikor Law ott játszott, de ő nagy szurkolóként gyakran emlegette. Mély nyomot hagyott Torinóban, igazán jól játszott ott, akik látták, mint a nagyapám is, megőrizték a emlékeikben. Ahogy az a skótokra máig jellemző, mindig futott, mindig harcolt, és mindig tökéletes volt a hozzáállása" – célzott arra Rossi, hogy a nagypapa elbeszélései a mai skót válogatott focistákra is ugyanúgy igazak.

Persze a bő hat évtizeddel ezelőtti, torinói Law-teljesítménynél újabb ismeretei is vannak a skótokról, ismeri a tiszteletet parancsoló eredményeiket és a játékstílusukat. Rossi szerint hasonlóak az erényeik a magyar válogatottéhoz: ha nem is játszik mindegyikük topklubban (kivéve leginkább éppen a két liverpooli csapattársat, Szoboszlai Dominikot és Andy Robertsont), a csapategységükben rejlik az erejük.

Rossi zokogva mesélt nekünk Puskás-imádó nagyapjáról

Marco Rossi 2012-ben kezdett dolgozni a Budapest Honvédnál, de a magyar futballról már gyerekkorától sok szépet hallott a nagyapjától. Gino az 1940-es években sorozatban ötszörös olasz bajnok Torinónak szurkolt, majd a csapat 1949-es repülőgép-szerencsétlensége után a személyesen is látott 50-es évekbeli Honvéd és a magyar Aranycsapat lelkes rajongója lett. Rossi a 2017-es kispesti bajnoki cím megszerzése előtti hetekben zokogva mesélt róla a Ripostnak adott interjújában.

"Imádott nagypapám régen sokat áradozott a Honvédról. Hétévesen ő vitt a legendás Filadelfia-stadionba, ahol a felnőttcsapatig vittem. A repülőszerencsétlenségben odaveszett „Grande Torinót” a későbbi „nagy Honvédhoz”, legjobbját, Valentino Mazzolát pedig Puskás Ferenchez hasonlította. Hihetetlen csoda volt, hogy életemben először pont ennél a nagy múltú klubnál kaptam edzői munkát külföldön" – emlékezett patakzó könnyeit törölgetve. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lekésték az utolsó buszt Nógrádban, aztán megláttak egy autót és támadt egy elvetemült ötletük

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elkeserítő tényre mutatott rá Menczer Tamás: A világban már atomháborús készülődést láthatunk (VIDEÓ)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Azóta sem tér magához a világ és a Forma–1: 30 éve halt meg Ayrton Senna

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Gyűlöletből lefűrészelték az olimpiai ezüstérmes tábláját” – balhé a birkózóknál

OLDALVONAL

"Kellett ez a pofon" - kitálalt a botrány után a hokisok kapitánya

OLDALVONAL

Most kaptuk: azonnal műteni kell az 56-szoros magyar válogatott játékost

OLDALVONAL

Szoboszlai nem kertelt, ezért tartják őt a legrosszabbnak