Létrehozva: 2021.01.17.

20 millió embert már beoltottak a Sinopharm vakcinájával – Magyarország is kaphat belőle

Miközben az Európai Unió vakcinabeszerzési programja igen lassú, Magyarországra első körben akár egymillió Sinopharm-vakcina is érkezhet Kínából, ha a 79 százalékos hatékonyságú szer engedélyt kap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). A Ripost összegyűjtötte, mit érdemes tudni az oltásról.

Újabb koronavírus elleni vakcina érkezhet Magyarországra a nyugati Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyaga után, ezúttal keletről, Kínából. A világ legnagyobb gyógyszeralapanyag-gyártó országában számos vakcinafejlesztés fut párhuzamosan, melyek közül a Sinopharm vakcinája kapott elsőként engedélyt általános használatra Kínában. Gulyás Gergely miniszter elmondta: a készítményt világszerte 20 millió ember kapta már meg.

Azonnal elindították a vakcinafejlesztést

Bár az első koronavírus-beteget 2019. november 17-én kezdték kezelni, csak 2020. januárjában igazolták, hogy a kór emberről emberre terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szinte még ki sem hirdette a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet, az állami tulajdonú Sinopharm már megkezdte a vakcinafejlesztést.

Klasszikus módszeren alapul az oltás

A kínai kutatók kórházban kezelt betegekből kinyert koronavírust tenyésztettek, azt speciális vegyi anyaggal úgy hatástalanították, hogy a tüskefehérjéi épen maradtak. Az inaktivált vírust betegséggátló vegyi anyaggal kezelték. Így érték el, hogy a szervezet fokozott immunválaszt adjon a vakcinára és védekezzen a koronavírus ellen. A módszer jó százéves múltra tekint vissza, ezen alapul többek közt a veszettség, a Hepatitis A és a gyermekbénulás elleni oltás is.

Amerikában, Ázsiában és Afrikában tesztelték

Már nyáron elkezdődtek a III. fázisú tesztelések a világ számos pontján. A klinikai vizsgálatokban részt vett többek közt Marokkó, Peru és az Egyesült Arab Emírségek. Véletlenszerű, kettős vak, párhuzamos, placebokontrollos teszteket is végeztek. A hivatalos jelentés szerint a Sinopharm vakcinája 79,34 százalékos hatékonyságú.

(Xinhua/Zhang Yuwei)

Több országban is engedélyezték

Az Egyesült Arab Emírségek már szeptember 14-én sürgősségi, december 9-én pedig teljes jóváhagyást adott a Sinopharm-vakcina alkalmazására. Még decemberben Bahrein is jóváhagyta a vakcinát, idén pedig Egyiptom engedélyezte annak sürgősségi felhasználását. Kínában már több millió embert oltottak be vele.

(Xinhua)

Kétszer kell beadni

A Sinopharm oltását is kétszer kell beadni. Ugyanakkor a szállítása és a tárolása nem igényel mélyhűtőt, 2–8 fok közötti hőmérsékleten, vagyis egy hűtőben két éven át eltartható. A szakértők szerint legalább fél évig hatásos, ráadásul – a cég vezetőjének bejelentése alapján – a koronavírus két mutációja ellen is védelmet nyújt.

Kína nagyhatalom a gyógyszerpiacon

A távol-keleti ország a világ legnagyobb gyógyszeralapanyag-gyártója, szinte az összes nagy gyógyszergyártó cég Kínából rendeli számos készítménye hatóanyagát. Ráadásul a világ legnépesebb országának 1,4 milliárd lakosát több nagy kínai gyógyszergyártó cég látja el orvossággal. Jelenleg leg­alább négy koronavírus elleni vakcinafejlesztés zajlik a távol-keleti országban, köztük a Sinevac oltóanyaga, az 50,4 százalékos hatékonyságú CoronaVac, amivel már oltanak Törökországban, valamint sürgősségi engedéllyel Indonéziában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

Gulyás Gergely: Épeszű ember nem tárja a nyilvánosság elé a feleségével folytatott beszélgetést

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett