Létrehozva: 2019.11.20.

20 új szuperhelikopter a Magyar Honvédségnél

Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka az M1 műsorában elmondta: már a szolnoki bázison van a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere.

Megérkezett az első két, vadonatúj Airbus H-145M típusú könnyű-többcélú szállítóhelikoptere a Magyar Honvédségnek, melyből a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részeként húsz darabot vásároltak.

A helikopterek a meglévő és kiöregedő orosz technikák kiváltásának első lépcsőjeként érkeztek hazánkba, a H-145-ösök mellett szintén Airbus gyártású H-225-ös helikoptereket is vásárolt a honvédelmi tárca, ezek csak 2023-tól érkezhetnek majd. Addig a meglévő Mi-8, Mi-17 típusú szállítóhelikopterek és Mi-24-es harcihelikopterek üzemeltetése mellett, a pilótáknak és műszaki személyzeteknek az új típusok kiszolgálását és a velük való repülést kell elsajátítaniuk, hogy az orosz helikopterek üzemidejének lejártakor maradéktalanul át tudják venni a feladatokat az új típusú és modern helikopterekkel.

Ennek a folyamatnak a részeként, a húsz helikopter legyártásának sorrendjében, idén összesen négy H-145-ös, 2021-ben tizenkét helikopter érkezik, a maradék négy helikopter pedig 2022-ben repül majd át Magyarországra a gyártó Donauwörthben található üzeméből.

Az első két helikopter hétfőn a Budaörsi Repülőtérre érkezett meg, ahol Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka fogadta a gépekkel érkező Simon Zsolt alezredest és Dajka Attila őrnagyot, a jelenleg típusátképzésen résztvevő magyar pilótákat és az átrepülést végrehajtó német gyári pilótákat.

A parancsnok sajtóérdeklődésre reagálva, a helikopterekről elmondta: ezek könnyű, többcélú helikopterek, ez azt jelenti, hogy a kategóriájuk a könnyű helikopter, ami eddig nem volt a Magyar Honvédségben, a többcélú pedig azt jelenti, hogy egy helikopterben a kiképző, a kutató mentő és a fegyveres tűztámogató helikopter is megjelenik.

Koller József dandártábornoktól megtudtuk azt is, a típus végsebessége közel 300 km/h , 6000 méter magasságra tud felemelkedni, eközben akár 10 főt is el tud szállítani. A helikopter képes a külső súlyok emelésére és fegyverzet szállítására is.

A két új H-145M helikopter a Budaörsi Repülőtérről felszállva rövid bemutatkozó repülést hajtott végre a főváros felett, majd újbóli leszállás után végül a fogadóbizottságként érkező két Mi-24-es harcihelikopter kíséretével indultak el a szolnoki bázisuk felé. A parancsnok elmondta, a bázison bekerülnek a felújított hangárba és a későbbiekben, a további napokban installálás kezdődik, programok kerülnek a navigációs rendszerbe, a rádiókba és megkezdik velük a kiképzési repülést.

Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.

A szerződés értelmében van lehetőség arra, hogy a pilóták szimulátoros oktatását Magyarországra telepítsék, de erről még nem született döntést, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne egy ilyen képességre.

Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet, a szervezet évente 80 helikoptert ad át üzemeltetésre.

A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek. A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna