Létrehozva: 2019.12.16.

Karácsony lett Gyurcsány terminátora: politikai tisztogatásba kezdett

Kíméletlen bosszúhadjáratot folytat Karácsony Gergely, sorra meneszti a fővárosi cégek vezetőit. Legutóbb a Főkertet tíz éve irányító szakmai vezetőt küldte el. Korábbi ígérete ellenére azonnal politikai tisztogatásba kezdett a főpolgármester.

A jelek szerint az ellenzéki pártok és embereik csupán kifizetőhelyként tekintenek Budapestre.

Sorra térnek vissza a fővárosi cégekbe a 2010 előtti korszak emberei. Visszatért Draskovics Tibor, Kolber István, Tordai Csaba, Katona Tamás, Gyurcsány Ferenc kormányának tagjai, Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke. Mindez azt jelzi, hogy a háttérből Gyurcsányék mozgatják a szálakat.

A főpolgármester tagadja ezt, azt állítja, nincs rajta politikai nyomás egyik ellenzéki párt részéről sem, csak szakmai alapon hoznak döntéseket. Ezt azonban kevesen hiszik el neki. Talán még ő maga sem.

Csak az elmúlt napokban három fővárosi cég vezetőjét menesztette, miközben korábban féléves türelmi időszakot ígért nekik. Elküldte a FŐTÁV, illetve a fővárosi közterület fenntartó vezérigazgatóját, most pedig a FŐKERT vezetőjét cseréli le. A jelenlegi vezető, Szabó József tíz éve dolgozott a cég élén.

Ezen még a volt zuglói főkertész, Megyeri Szabolcs is kiakadt, pedig őt kormánypártisággal nem szokták vádolni. Megyeri a közösségi oldalán azt írta:

„Harminc évvel a rendszerváltozás után egy eldugott felhívásból megtudhattuk (…), hogy a Főkertet politikai támadás fogja érni. Az álzöld új budapesti vezetés elfelejtette vele közölni, hogy eztán nem kérnek a szakmai vezetésből.”

Megyeri Szabolcs szerint a körülmények arra utalnak, hogy a főváros kertészeti cégének élére politikai, nem pedig szakmai kinevezett kerül majd. Ezt valószínűsíti, a pozícióra kiírt pályázat szűkre szabott határideje: a jelentkezést és a pályaművet december 20-ig kell leadni.

„Vagyis, csupán négy munkanapja van az amúgy nyilvánvalóan kijelölt politikai érdekeket kiszolgáló új vezetőnek, hogy az előre megírt és rá kiírt pályázatot beadja„ – fogalmazott Megyeri, kiemelve, hogy „az új vezetőnek nem kell kertésznek lennie, elég, ha közgazdasági, jogi vagy műszaki végzettsége van”.

Megyeri azt is elgondolkodtatónak találta, hogy Karácsonyék elfelejtették megkérdezni a kertész-, tájépítész-, faápoló szakmát, mielőtt az állás meghirdetéséről döntöttek.

A fővárosi kulturális szférában is tisztogatás kezdődött, a Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros, de folyamatos a támadás az Újszínház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is. Az inkább jobboldalinak tartott Nemcsák Károly vezette József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

A cégvezetők leváltására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: tisztogatás van, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hátsókerékhajtással jön az új Mazda6 – meg opciós benzinmotorral

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: összefutsz valakivel, akivel lezáratlan ügyed van

mandiner.hu

Na erre mondják, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik

ripost.hu

Megint új autóban látták a TV2 kőgazdag sztárját

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.